Τσίπρας: Αλλάζουν τους Ποινικούς Κώδικες για να κάνουν deals με τους τραπεζίτες

Τσίπρας στο Open: Δυστυχώς, δεν με αμφισβητεί κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς για την παρουσία του στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την έκπληξή του για τις αντιδράσεις, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι «μαραθώνιος, για να τερματίσεις», εξηγώντας για ποιο λόγο δεν πήγε μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ.

“Η σπουδή της κυβέρνησης να αλλάξει τους Ποινικούς Κώδικες ήταν για τις μολότοφ;”, σχολίασε εν είδει ερώτησης ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο Δελτίο Ειδήσεων του Open και τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, για να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι “τους αλλάζουν για να κάνουν deals με τους τραπεζίτες και τους εγκληματίες του λευκού κολάρου που έχουν κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων”. “Η πραγματική πρόθεση δεν ήταν οι μολότοφ, αλλά οι εγκληματίες που δεν πετάνε μολότοφ, οι ‘μπαχαλάκηδες’ που φορούν γραβάτες και κοστούμια”, πρόσθεσε.

Επικοινωνιακού χαρακτήρα οι έφοδοι της αστυνομίας στα Εξάρχεια δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης και έκανε λόγο για πολιτική κερδοσκοπία από την κυβέρνηση στα Εξάρχεια.

“Με ξάφνιασε η ενόχληση μεγάλου μέρους των ΜΜΕ και των πολιτικών μου αντιπάλων, όμως κυρίως τους ενόχλησε ότι ενώ είχε διαμορφωθεί ένα οξύ κλίμα, δεν είχαμε αυτό, αλλά μια μαζική, ειρηνική μεγάλη διαδήλωση με έντονο αντικυβερνητικό χαρακτήρα”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τη συμμετοχή του στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Τόνισε ότι “η μεγάλη συμμετοχή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι έχουν προκληθεί τα αντανακλαστικά του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου και ιδίως της νεολαίας”.

Πρόσθεσε πως “υπεύθυνη αυτής της μαζικής συμμετοχής είναι η ίδια η κυβέρνηση με τις επεμβάσεις στην ΑΣΟΕΕ, στους χώρους διασκέδασης, στους κινηματογράφους”. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι “βιώνουμε περίοδο όπου το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα όπως το προσφυγικό και θέλει να θρέψει ένα κοινό, του οποίου τα αυτιά είχε χαϊδέψει προεκλογικά, με ένα ακραίο δόγμα ‘τάξης και ασφάλειας'”.

Για ΠτΔ: Με ενοχλούν αυτά τα “καλλιστεία”

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ενόχλησή του για αυτά τα “καλλιστεία”, όπως είπε. Μίλησε για προσπάθεια απαξίωσης και του θεσμού και του προσώπου, για να προσθέσει σε σχέση με τον κ. Παυλόπουλο πως δεν είναι κριτήριο, αν συμφωνούσαμε πάντοτε αλλά τίμησε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι διοικητής ΔΕΚΟ για να εκλέγεται με 120 ψήφους”, συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Για προσφυγικό: Έσπειραν ανέμους και τώρα θερίζουν θύελλες

Σχετικά με το προσφυγικό, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι παραπλάνησε προεκλογικά, λέγοντας πως “έσπειραν ανέμους και τώρα θερίζουν θύελλες”. Σημείωσε, ωστόσο, ότι παρά τις “ατσαλιές” στην διαχείριση, η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποσυμφορήσει τα νησιά. “Αυτή την πολιτική θα τη στηρίξουμε”, είπε.

Γενικότερα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να στηρίξει πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, απάντησε πως “ό,τι θετικό φέρνει η κυβέρνηση θα το ψηφίσουμε, θεωρώντας πως είναι η θετική κληρονομιά που αφήσαμε και παρά το γεγονός ότι εμείς θα κάναμε άλλες επιλογές” και διευκρίνισε ότι “είχαμε προαναγγείλει για παράδειγμα τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κι όχι στοχευμένες παρεμβάσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση”.

Πριν το Πάσχα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – “Δυστυχώς, δεν εισπράττω κλίμα διαδοχής”

Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ότι το συνέδριο θα γίνει λίγο πριν το Πάσχα.

Ερωτηθείς για το αν θα τεθεί ζήτημα διαδοχής του σε περίπτωση ήττας στις επόμενες εκλογές, απάντησε: “Δεν έχω παντρευτεί αυτή τη θέση. Δεν λειτουργώ ποτέ με τη λογική ότι θα είμαι ισόβιος πρόεδρος. Θα είμαι πάντοτε στην πρώτη γραμμή. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τη γνώμη και τη θέση των μελών και των στελεχών του κόμματος”, είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει ότι “δυστυχώς δεν εισπράττω κλίμα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ”, κάτι που -όπως είπε- “θα δημιουργούσε ένα ενδιαφέρον, ίσως”.