Τσίγκης: Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλες αυξήσεις και ιδιαίτερα στα τέλη σκυβάλων

«Η Κυβέρνηση και η Βουλή πρέπει να αντιληφθούν το πραγματικό πρόβλημα και να μην κρυφτούν πίσω από ένα πεπαλαιωμένο νομοσχέδιο του 2011».

Με αφορμή το σημερινό (13/03/18) πολύ καλό ρεπορτάζ της εφημερίδας Πολίτης στη σελ. 7 που αφορά τη χτεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και κατά κάποιο τρόπο τη δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε για τα τέλη αποκομιδής σκυβάλων στους Δήμους της μείζονος Λευκωσίας η οποία θα φέρει μέχρι και 400% αυξήσεις (σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, γραφεία κλπ), αναφέρω τα πιο κάτω.

Σε μια συντεταγμένη πολιτεία, υπολογίζω ότι το θέμα των τελών των σκυβάλων (όπως και των άλλων τελών, του φόρου θεάματος, της τοπιοτέχνησης των χώρων πρασίνου) των Δήμων είναι ευρύτερα μέρος λογικά της αναδιάρθρωσης/μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία συζητείται από το 2010 με έξοδα σε μελέτες μέχρι σήμερα πέραν του €1 εκατομμυρίου. Μιλάμε για ένα υφιστάμενο σύστημα σχεδόν «διαλυμένο και ξοφλημένο» με πέραν των €500 εκατομμυρίων χρέη στην ολότητα τους (39 Δήμοι) για τα οποία μιλήσαμε εκτενώς το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο 2016. Τώρα θα επιβαρυνθούν για παράδειγμα οι δημότες του Στροβόλου από €145 που καταβάλλει μια οικογένεια σε ετήσια τέλη αποκομιδής σκυβάλων πέραν των €250 και μάλιστα με νομοθεσία επειδή δήθεν υπάρχει νομοσχέδιο που εκκρεμεί από το 2011! Είναι ακριβώς το ίδιο θέμα που είχαν εύλογα εγείρει το Μάιο του 2014 οι Δήμαρχοι των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου για το θέμα του ΧΥΤΥ Λυμπιών και τα τέλη με τα οποία χρεώνονταν δήμοι και κοινότητες των δύο επαρχιών!

Ο Δήμος Στροβόλου ετήσια βγάζει (παράγει) περίπου 33.000 τόνους σκύβαλα, αν τα διαιρέσουμε σε 22.000 περίπου υποστατικά που έχει η πόλη σημαίνει ότι κάθε υποστατικό βγάζει περίπου 1,5 τόνους ετησίως!
Το Υπουργείο Γεωργίας χρεώνει το Δήμο Στροβόλου €8 τον τόνο για να μεταφέρει τα σκύβαλα στον Κοτσιάτη, δηλαδή στην περίπτωση του Δήμου Στροβόλου χρεώνει περίπου €12 (μάξιμουμ €16 αν μιλάμε για 2 τόνους ετησίως)… άρα μέχρι τα €145 που καταβάλει μια οικογένεια τα υπόλοιπα αφορούν καθαρά λειτουργικά έξοδα! Τα τέλη αποκομιδής σκυβάλων στο Δήμο Στροβόλου (άσχετα αν είναι από τα φθηνότερα) κατά τη δική μου άποψη σήμερα έπρεπε να ήταν πολύ χαμηλότερα από το υφιστάμενο ποσό (200% μειωμένα) για μια οικογένεια!

Η προσέγγιση που θα έπρεπε να υπάρχει είναι απλή. Εποπτεία και έλεγχος στην καθαριότητα για να είναι οι υπηρεσίες των Δήμων πιο αποτελεσματικές. Νέες καινοτόμες ιδέες για επιπλέον κίνητρα στην ανακύκλωση, με πραγματικό και χειροπιαστό όφελος στους δημότες για παράδειγμα το πρόγραμμα «πληρώνομαι όσο ανακυκλώνω» και όχι στην ουσία με περισσότερο όφελος για την εταιρεία που πραγματοποιεί τη συλλογή της ανακύκλωσης! Ένα άλλο κομμάτι που πρέπει πλέον να εξεταστεί σοβαρά και να συζητηθεί είναι το θέμα της ανακύκλωσης αφού σήμερα υπάρχει κατά κάποιο τρόπο ελεγχόμενο μονοπώλιο από συγκεκριμένη εταιρεία η οποία έβαλε όλους τους Δήμους και πολλούς άλλους Οργανισμούς «στο παιγνίδι» (επικαλούμενη των υποχρεώσεων μας ως Κράτος) που κατά την άποψη μου πρώτα σκέφτεται το δικό της οικονομικό όφελος και μετά το γενικό όφελος της πολιτείας και των υποχρεώσεων μας.

Πέραν των διαφόρων εκδηλώσεων που στην ουσία είναι για τις εντυπώσεις, νομίζω είναι καιρός τόσο οι Δήμαρχοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι όσο και η Ένωση Δήμων – (που πρέπει επιτέλους να σταματήσει να παριστάνει τον απλό θεατή) να δει πολύ σοβαρά το όλο θέμα των τελών πριν να είναι αργά και να πρέπει το κόστος και πάλι να το καταβάλει ο κόσμος!

Χρίστος Τσίγκης
πρώην υποψήφιος δήμαρχος και πρώην δημοτικός σύμβουλος Στροβόλου