Τσίγκης: Απόδειξη ότι ούτε στα σκουπίδια τα καταφέραμε..

Με αφορμή την έρευνα την οποία δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα “Πολίτης” για μέιωση των σκουπιδιών και το πιλοτικό πρόγραμμα στο Δήμο Αγλαντζιάς “pay as you throw”, ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος και πρώην δημοτικός σύμβουλος Στροβόλου, Χρίστος Τσίγκης, δίνει τη δική του απάντηση μέσω ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

“Απόδειξη ότι ούτε στα σκουπίδια τα καταφέραμε..

“Μύθος τελικά η μέθοδος pay as you throw/πληρώνω ότι πετάω”

Μιράντα μου πολύ καλή και επίκαιρη η έρευνα σου και σε ευχαριστούμε για τα στοιχεία, όμως οι του Δήμου Αγλαντζιάς δεν στα είπαν όλα!

H μέθοδος pay as you throw εφαρμόστηκε πιλοτικά/δοκιμαστικά από το 2011 μέχρι το 2013 στο Δήμο Αγλαντζιάς.

Δεν ξέρω τι παράμετροι ίσχυαν για κάποιες κατηγορίες δημοτών όπως οι πολύτεκνοι οι οποίοι με αυτό το σύστημα θα αδικούνταν!

Από όσα θυμάμαι και γνωρίζω, το 2014 σε μια προσπάθεια του Δήμου Αγλαντζιάς (με περίπου 24.000 κατοίκους, 11.000 υποστατικά και με έκταση 30 τετρ. χιλιόμετρα) να εφαρμόσει καθολικά το πρόγραμμα, ζήτησε από την Κυβέρνηση (Υπουργείο Γεωργίας με Υπουργό τον Νίκος Κουγιάλης – Nicos Kouyialis) να καλύψει το αρχικό κόστος (αγορά ειδικών οχημάτων, ειδικών κάδων, εκπαιδευμένο προσωπικο κλπ) από αδιάθετα Ευρωπαϊκά προγράμματα για το ποσό περίπου των €1,500.000! Πράγμα που τελικά δεν προχώρησε! Γιατί όμως το πρόγραμμα αυτό πρέπει να εφαρμοστεί μόνο στο Δήμο Αγλαντζιάς και όχι σε όλους τους Δήμους της Κύπρου; Υπάρχει κανένας στρατηγικός σχεδιασμός σε επίπεδο κεντρικού Κράτους ή όποιος προλάβει να πει κάτι πρώτος;

Δηλαδή με βάση το αρχικό κόστος για το Δήμο Αγλαντζιάς (€62,50 ανά κάτοικο)… αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα pay as you throw για τους 10 Δήμους της μείζονος Λευκωσίας με πληθυσμό περίπου 200.000 θα χρειαστεί αρχικό κόστος περίπου €12,500.000! Αλήθεια… ποιος Υπουργός Οικονομικών θα εγκρίνει τέτοια ποσά ακόμη και αν ένα μεγάλο ποσοστό της επένδυσης (η οποία δεν θεωρείται καινοτόμα πλέον) προέλθει από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Τι ωραία όμως! Να πληρώνει το κεντρικό Κράτος (από τους φορολογούμενους πολίτες) να κάνουν τους ωραίους οι Δήμοι… Παρωχημένες διαδικασίες… γι’ αυτό οι Δήμοι έχουν χρέη €500 εκατομμυρίων!

Αντί να καθίσουν να βρουν πρακτικούς και αποτελεσματικούς τρόπους 10 Δήμοι της μείζονος Λευκωσίας (με πλείστους νεοεκλεγέντες Δημάρχους) να απαλλαγούν από αιτήματα οικονομικής στήριξης προς την Κυβέρνηση, και για παράδειγμα να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας κοινής Υπηρεσίας Συλλογής Σκυβάλων και Ανακύκλωσης με μείωση των κόστη και με περισσότερη εποπτεία και έλεγχο προς όφελος των δημοτών τους ή να συνασπιστούν έναντι της κατάχρησης κατά εμένα που γίνεται για το θέμα της ανακύκλωσης με ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες “ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΙ ΟΣΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ” διαλαλούν διάφορες αερολογίες υψηλών κόστη μόνο για να ικανοποιήσουν τα αυτιά του κόσμου.

Ακόμη και τους νέους κανονισμούς που αφορούν το διαχωρισμό στη συλλογή των οργανικών (αποφάγια – κομπσοστοποίηση) και των σύμμεικτων (κάδο απορριμμάτων – ΧΥΤΥ) σκουπιδιών ξεχωριστά, που θα σταλούν από το Τμήμα Περιβάλλοντος στη Βουλή για έγκριση, μπορούσαν οι Δήμοι της μείζονος Λευκωσίας να το πράξουν ως ενιαία Υπηρεσία από πολύ προηγουμένως… αν θέλετε ξεπερνώντας και το Κράτος… όπως περίπου πράττει ο Δήμος Αγίας Νάπας!

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να βγει μπροστά και να ενισχύσει το κεντρικό Κράτος σε όλα τα επίπεδα.. πρέπει να βρουν νέες καινοτόμες προσεγγίσεις και όραμα.

Μια ευκαιρία για αυτές τις προσεγγίσεις μπορεί να είναι η ευρύτερη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το νομοσχέδιο που είναι σε τελικό στάδιο απόφασης από τη Βουλή αφού θα μιλάμε για υποχρεωτικές αλλαγές πλέον!”