Τσίγκης: Απαραίτητη η δημιουργία γραφείου Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων στους Δήμους

«Η πρόληψη και η πρόβλεψη με στοχευμένο πλάνο μπορεί να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις και αυτό θα εφαρμόσουμε στην πράξη», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο υποψήφιος Δήμαρχος Στροβόλου, Χρίστος Τσίγκης, για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν χθες τον Στρόβολο.

Αυτούσια η δήλωση Τσίγκη

Αναδεικνύω ξανά, ένα σημαντικό θέμα που αφορά την πρόληψη και την ασφάλεια της πόλης μας, ένα θέμα που έχει απασχολήσει τις συζητήσεις μας εδώ στο Στρόβολο από το 2016. Αφορά ουσιαστικά συγκεκριμένα σημεία μέσα στο Στρόβολο – (π.χ. λεωφ. Τσερίου, βιομηχανική περιοχή, φώτα Κώστα Θεοδώρου και φώτα Ορφανίδη ως τις αποθήκες του Δήμου, Κωνσταντιπόλεως, πάροδοι στην λεωφ. Αθαλάσσας, περιοχή σχολείου Περνέρα, Ακάμαντος, όπως και το γνωστό γεφύρι του Πεδιαίου που θα ξεκινούσε κατασκευή το 2020), που έστω και με προσωρινές διαμορφώσεις θα μπορούσαν να είχαν βελτιωθεί. Η σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης σε θέματα ευρύτερης ασφαλείας και διαχείρισης κρίσεων, όπως οι περιπτώσεις θεομηνίας/έντονα καιρικά φαινόμενα έχει επισημανθεί ακόμα πιο έντονα το 2021, μέσα από την τεκμηριωμένη προσέγγιση του κ. Μάρκου Τράγκολα, πρώην Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου. Η προσέγγιση αυτή έχει καταστήσει επιτακτική την ανάγκη για ενίσχυση των μέτρων πρόληψης στον κάθε Δήμο, με σκοπό την προστασία και την ευημερία των δημοτών μας και της περιουσίας τους.

Επιπρόσθετα, η ανάγκη για την ύπαρξη γραφείου Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων σε κάθε Δήμο της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, είναι επιτακτική. Μέσω της συστηματικής προσέγγισης και της συνεργασίας, μπορούμε να ενισχύσουμε την ικανότητα του Δήμου Στροβόλου να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά κάθε πιθανή κρίση, με τα κατάλληλα μηχανήματα, με τη συνεχή ειδική εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού και με την θεσμική ευθύνη των αρμόδιων λειτουργών οι οποίοι θα πρέπει να προνοούν – με τα μέσα και τα δεδομένα που έχουν, πριν συμβούν όλα αυτά.

Η δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα/Οργανισμού ή Επιτρόπου ή Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, με έμφαση στην πρόληψη και στις συντονισμένες ενέργειες αποτελεί κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών, η οποία βρίσκεται συχνά μπροστά μας – τις προάλλες στην Γερμασόγεια, τώρα στο Στρόβολο και σε άλλους δήμους της επαρχίας Λευκωσίας. Τέτοιου είδους στρατηγική πρέπει να ενσωματώνει την προετοιμασία, την εκπαίδευση και την ενημέρωση των δημοτών, ενώ παράλληλα να συντονίζει όλες τις σχετικές υπηρεσίες, χωρίς επιπλέον οικονομικό βάρος στους πολίτες.

Τέλος, θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμβάλλουν ενεργά στην προστασία και την ευημερία του Δήμου μας, ειδικά στους εργαζομένους της πρώτης γραμμής – του Δήμου Στροβόλου, των Σωμάτων Ασφαλείας και τους εθελοντές, για την ακούραστη δουλειά και τη δέσμευσή τους προς τον σκοπό αυτό. Η υπομονή και η κατανόηση από τους πολίτες είναι σημαντική καθώς προχωράμε μαζί σε αυτήν την προσπάθεια για μια πιο ασφαλή και ευημερούσα πόλη.