Τρ.Κύπρου: Ζημιές €1,8 δις. για το α’ εξάμηνο του 2013

Ζημιές ύψους €1,8 δις κατέγραψε η τράπεζα Κύπρου, το πρώτο εξάμηνο του 2013 σε σχέση με €134 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2012, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα την Τρίτη.

Οι ζημιές πριν τα έξοδα αναδιάρθρωσης και τις ζημιές από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες και την πώληση των εργασιών στην Ελλάδα, ανήλθαν στα €314 εκατ.

Οι ζημιές προέκυψαν κυρίως από την πώληση των εργασιών της Τράπεζας στην Ελλάδα, οι οποίες ανήλθαν στα 1.366 δις.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με βάση τη νέα Οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου αντιπροσωπεύουν το 36,0% του συνόλου των δανείων. Όπως αναφέρει η Τράπεζα, οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην κύρια αγορά της Τράπεζας, την Κύπρο, επηρεάζουν την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, η οποία συνεχίζει να παρουσιάζει επιδείνωση και στο 2ο εξάμηνο του 2013.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ανήλθαν σε 38,8% του συνόλου των δανείων έναντι 27,4% στις 31 Δεκεμβρίου 2012 και το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών με προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 42%.

Οι προβλέψεις για απομείωση δανείων ανήλθαν σε €539 εκατ., με τη χρέωση προβλέψεων επί του συνόλου των μεικτών δανείων να ανέρχεται στα 3,9% σε ετησιοποιημένη βάση. Σύμφωνα με την Τράπεζα, οι υψηλές προβλέψεις, είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου, ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης και της μείωσης της αξίας των εξασφαλίσεων στην Κύπρο.

Ως αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης, τα ίδια κεφάλαια του Συγκροτήματος στις 30 Ιουνίου 2013 ανήλθαν σε €2,92 δις και οι δείκτες κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων και κεφαλαιακής επάρκειας σε 10,5% και 10,7% αντίστοιχα. Το Συγκρότημα στοχεύει στη διατήρηση και ενίσχυση της κεφαλαιακής του επάρκειας μέσω της μη διανομής κερδών.