Τρ. Κύπρου: Απέρριψαν τα προδικαστικά αιτήματα των κατηγορουμένων

Οι προδικαστικές ενστάσεις περί κατάχρησης διαδικασίας, που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 5 από τους 6 κατηγορούμενους στην υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου απερρίφθηκαν σήμερα από το  μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Τα 5 ανώτατα πρώην στελέχη της Τράπεζας Κύπρου είχαν ζητήσει αναστολή ή και διακοπή της υπόθεσης, επειδή εκκρεμούν στο Ανώτατο Δικαστήριο προσφυγές τους εναντίον της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που τους επέβαλε διοικητικά πρόστιμα.

Επίσης το Κακουργιοδικείο απέρριψε αίτημα του κατηγορούμενου Ανδρέα Αρτέμη, ο οποίος είχε ζητήσει απαλλαγή του από τη διαδικασία στη βάση της αρχής “autrefois acquit” και με δεδομένο ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε απαλλάξει το κ. Αρτέμη από την επιβολή διοικητικών προστίμων.

Στην πολυσέλιδη τους απόφαση, η ανάγνωση της οποίας διήρκεσε περίπου δυόμιση ώρες, τα μέλη του Κακουργιοδικείου (Πρόεδρος Λένα Δημητριάδου-Ανδρέου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Μαρίνα Παπαδοπούλου) σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι δεν θεωρούν τη διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως ποινική, αλλά και ακόμα και αν αυτή θεωρηθεί ως ποινική, δεν συμφωνούν ότι αφορά τα ίδια ή παρόμοια γεγονότα, τα ίδια ή διαφορετικά αδικήματα για τα οποία θα μπορούσαν να καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σημειώνουν επίσης ότι δεν συμφωνούν ότι δεν μπορεί να παρασχεθεί στους κατηγορούμενους μια δίκαιη δίκη ή ότι η συνέχιση της υπόθεσης ενδέχεται να προκαλέσει δυσμενή επηρεασμό των κατηγορουμένων ή να θέσει οποιαδήποτε σκιά στην υπόληψη της δικαιοσύνης στον τόπο μας.

«Αντιθέτως η απεμπόληση εξουσίας των δικαστηρίων ενδεχομένως να έθετε αυτά σε ανυποληψία στη συνείδηση ενός αντικειμενικού παρατηρητή», τονίζουν.

Αναφέρουν επίσης ότι δεν συμφωνούν ότι η προώθηση της παρούσας υπόθεσης είναι καταπιεστική ή άδικη για τους κατηγορούμενους και ότι υπό αυτή την έννοια δεν τίθεται οποιοδήποτε ζήτημα κατάχρησης.

«Ως εκ τούτου η σχετική εισήγηση απορρίπτεται».

Η υπόθεση ορίστηκε να συνεχιστεί στις 18 Μαΐου 2015 στις 9:00 π.μ με τοποθέτηση του συνήγορου υπεράσπισης του Ανδρέα Ηλιάδη, Ευστάθιου Ευσταθίου ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αφού μελετήσει τη σημερινή απόφαση να καταθέσει ένσταση επί του κατηγορητηρίου που αντιμετωπίζει ο πελάτης του.

Εξάλλου οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων 2,3 και 5, Δημήτρης Αραούζος και Κρις Τριανταφυλλίδης ζήτησαν τουλάχιστον δύο εβδομάδες χρόνο για να μελετήσουν την απόφαση και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν εισήγηση προς το Κακουργιοδικείο για παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο για γνωμάτευση, νομικού ερωτήματος με βάση το άρθρο 148 του Κεφαλαίου 155 του Περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου.

Πέραν της εταιρείας, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι πρώην Πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Θεόδωρος Αριστοδήμου και Αντρέας Αρτέμης, οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς καταδολίευση και της χειραγώγησης της αγοράς αναφορικά με «τη μη ενημέρωση του κοινού ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της 1η κατηγορούμενης (η τράπεζα) είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκατομμυρίων που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».