Τρ. Κύπρου: Αμετάβλητος ο ELA

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η εξάρτηση της Τράπεζας Κύπρου από τον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας παρέμεινε στα  ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα.

Η εξάρτηση της Τράπεζας Κύπρου στον ELA παρέμεινε τον Οκτώβριο στα 7,68 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά τη μείωση του κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Η σημαντική μείωση το Σεπτέμβριο του 2014 του ELA που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της η Τράπεζα Κύπρου οφειλόταν εν μέρει στο γεγονός ότι η Τράπεζα προχώρησε σε αποπληρωμή ποσού 800 εκ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά ένα δισ. ευρώ εντός του μήνα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, στα ίδια επίπεδα που ήταν και το Σεπτέμβριο, στα 920 εκατομμύρια ευρώ, παρέμεινε τον Οκτώβριο η εξάρτηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από πράξεις νομισματικής πολιτικής (Ευρωσύστημα).
Το σύνολο του ενεργητικού της ΚΤ ανήλθε τον Οκτώβριο στα 11,66 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, η συνολική αξία του χρυσού, που συγκαταλέγεται στο ενεργητικό της ΚΤ, ανερχόταν στις 31 Οκτωβρίου του 2014 στα 429,61 εκατομμύρια ευρώ, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα.

Το χρέος της γενικής Κυβέρνησης προς την ΚΤ ανερχόταν στο τέλος του προηγούμενου μήνα στο 1,29 δισ. ευρώ.