Τρόκκος: Δεν αντιμετωπίστηκε σωστά το θέμα του ευρύτερου νομοθετικού πλαισίου

Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής που διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος.

Πρώτος κατέθεσε ο ο Ανώτερος Διευθυντής Αναδιάρθωσης και Συντονισμού Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Ανδρέας Τρόκκος.

Ο κ. Τρόκκος έκανε λόγο για προβλήματα στη διαχείριση ενός πλαισίου διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και αντιμετώπισης των κακοπληρωτών.

Αναφέρθηκε επίσης στην πολύ στενή συνεργασία του, με τον πρώην Γενικό Διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Μάριο Κληρίδη.

Το 2014 και το 2015 παρουσιάστηκαν προβλήματα στη διαχείριση ενός πλαισίου διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και αντιμετώπισης των κακοπληρωτών. Υπήρξε, πρόσθεσε, απογοήτευση από μέρους μου όχι μόνο για την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα, αλλά και για το ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Υποστήριξε επίσης ότι «υπήρχαν καθυστερήσεις γιατί δεν υπήρχε η κεντρική δομή διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και των κακοπληρωτών, αλλά και αδυναμίες σε ότι αφορά τον εσωτερικό έλεγχο και τη διαχείριση κίνδυνων στα 18 Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα».

«Εκ των πραγματων», πρόσθεσε, «δεν δόθηκε η απαραίτητη σημασία από την ανώτατη διοίκηση για τους κινδύνους».

Ενώ όπως είπε απεχώρησε τον Νοέμβριο του 2015 προτού λήξει το συμβόλαιο του, μετά και την παραίτηση Μάριος Κληρίδης.

Ο κ. Ανδρέας Ρόκκος ρωτήθηκε από τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής για το κατά πόσον υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις στους διορισμούς. «Δεν παρατήρησα», είπε, «αλλά ακούγονταν ευρύτερα ότι υπήρχαν παρεμβάσεις».