Τρόικα και Υπ.Ενέργειας συζήτησαν την αναθεώρηση των χρονοδιαγραμμάτων του μνημονίου για το ΦΑ

Θέμα αναθεώρησης των χρονοδιαγραμμάτων για το φυσικό αέριο, τα οποία περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, προκειμένου αυτά να είναι πιο ρεαλιστικά, συζήτησε με τεχνοκράτες της Τρόικας αντιπροσωπεία του Υπουργείου Ενέργειας, υπό το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Στέλιο Χειμώνα.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Προγραμματισμού παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου, της ΡΑΕΚ και της ΔΕΦΑ, τέθηκαν όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, “παράγραφο με παράγραφο”, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Χειμώνας.

“Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση, νομίζω είμαστε στο σωστό δρόμο και αναμένουμε τη διαμορφωμένη μορφή των διαφόρων παραγράφων έτσι ώστε να τεθούν, να αναθεωρηθούν κάποια χρονοδιαγράμματα που όντως ήταν πάρα πολύ στενά για να είναι ρεαλιστικά”, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση σε ποια χρονοδιαγράμματα αναφέρεται, ο κ. Χειμώνας έφερε ως παράδειγμα τις μελέτες που πρέπει να γίνουν πριν τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης (για το τερματικό), εξηγώντας ότι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης αυτών των μελετών δεν μπορεί να είναι τώρα.

“Όλα αυτά θα αναθεωρηθούν ούτως ώστε να είναι πιο ρεαλιστικά για να μπορέσουμε να δουλέψουμε στα σωστά πλαίσια”, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ότι χωρίς απτά στοιχεία της ύπαρξης φυσικού αερίου, δεν μπορούμε σε μια ολοκληρωμένη επενδυτική απόφαση, ο κ. Χειμώνας είπε ότι δεν μπορεί σ` αυτό το στάδιο να δοθεί στην Τρόικα ολοκληρωμένη επενδυτική απόφαση, η οποία, όπως υπενθύμισε, θα γίνει το 2015.

Είπε ότι έχει δοθεί στην Τρόικα ολοκληρωμένο έγγραφο στρατηγικής, το οποίο αποτέλεσε τη βάση της συζήτησής.

Ερωτηθείς για τις βασικές παραμέτρους του εγγράφου, ο κ. Χειμώνας είπε ότι το έγγραφο καλύπτει τέσσερις πτυχές, τις εξαγωγές φυσικού αερίου, την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού, την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου και την πολιτική μας σε ό,τι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

“Έχουμε συμφωνήσει με την Τρόικα ότι θα έχουμε πιο τακτική επαφή και στο ενδιάμεσο για να είμαστε πιο παραγωγικοί”, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τηλεφωνική επικοινωνία ή ακόμη και τηλεδιασκέψεις.

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε και η ενδιάμεση λύση για εισαγωγή φυσικού αερίου, ο κ. Χειμώνας είπε ότι εξήγησε στην Τρόικα ότι η λύση αυτή μελετάται από τη ΔΕΦΑ και ότι η πρόθεση είναι να προχωρήσουμε με την ενδιάμεση λύση “μόνο αν αποδεικνύεται ότι αυτή είναι συμφέρουσα για την κυπριακή οικονομία, δηλαδή να οδηγήσει σε μείωση των τελών του ηλεκτρισμού».

Σε παρατήρηση ότι η πολιτική της Κυβέρνησης είναι ότι το φυσικό αέριο αποτελεί την ελπίδα της εξόδου από την κρίση, ο ΓΔ του Υπουργείου Ενέργειας είπε πως αυτό έχει επεξηγηθεί και στην Τρόικα.

“Νομίζω”, πρόσθεσε, “ότι όλοι αντιλαμβάνονται την προοπτική που μας δίνει το ΦΑ και κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση της σωστής εκμετάλλευσής του για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη προς την Κύπρο γενικότερα και την οικονομία της”.

Σε ερώτηση αν άλλαξε η θέση της Τρόικας ότι τις αποφάσεις τις λαμβάνει η Κυβέρνηση και γίνεται ενημέρωση της Τρόικας, ο κ. Χειμώνας απάντησε λέγοντας ότι τις αποφάσεις τις παίρνουμε εμείς, προσθέτοντας ότι οι διεθνείς δανειστές μας επιθυμούν να γνωρίσουν τους προγραμματισμούς της Κυβέρνησης στο θέμα του φυσικού αερίου.