Τρυφωνίδης: «Ωρολογιακή βόμβα» η παλιά Λευκωσία

Ωρολογιακή βόμβα η παλιά Λευκωσία, τόνισε σε δήλωσή του ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλέκος Τρυφωνίδης σχετικά με την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό.

Στη σημερινή συνεδρία της Ad Hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό εξετάσαμε τη θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στην παλιά Λευκωσία. Καταστηματάρχες, επιχειρηματίες και κάτοικοι της περιοχής έχουν καταγγείλει πράγματα και θαύματα τα οποία δυστυχώς όλες οι Υπηρεσίες γνώριζαν και γνωρίζουν με την παραδοχή ότι κάνουν το άπαν των δυνάμεων τους αλλά η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει. Η περιοχή εντός των τειχών της Λευκωσίας έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους, έχουν γίνει καταγγελίες για σπίτια και υποστατικά που χρησιμοποιούνται ως χώροι διαμονής χωρίς τις βασικές υγειονομικές υποδομές και σε άθλιες συνθήκες, με 20 και 30 άτομα να διαμένουν σε χώρους που είχαν ενοικιαστεί και μπορούν να φιλοξενήσουν μόνο 3 η 4 άτομα. Έχουν γίνει καταγγελίες ότι αναπτύσσεται έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα από παράτυπους μετανάστες με πάρα πολλά υποστατικά να λειτουργούν ως σουπερμάρκετ, κουρεία, κρεοπωλεία, φρουταρίες κλπ, τα οποία όχι μόνο δεν έχουν τις απαραίτητες άδειες και δεν πληρώνουν τους απαραίτητους φόρους στο κράτος αλλά ανταγωνίζονται και τους νόμιμους Κύπριους επιχειρηματίες. Έχουν γίνει καταγγελίες ακόμα και για σφαγές ζώων σε αυτά τα υποστατικά που στη συνέχεια διοχετεύονται στην αγορά για κατανάλωση. Και τίθεται το μεγάλο ερώτημα: πως ένας παράτυπος μετανάστης αναπτύσσει αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα, την ίδια ώρα που η νομοθεσία μας το απαγορεύει ρητώς. Μετά από ερώτηση μου οι Υπηρεσίες του κράτους απάντησαν ότι ένας παράτυπος μετανάστης μπορεί να αναπτύξει οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα όταν αξιολογηθεί η αίτηση του και του παραχωρηθεί το προσφυγικό καθεστώς ή το καθεστώς της συμπληρωματικής προστασίας, οπόταν παύει να θεωρείται και παράτυπος.

Όπως έγινε παραδεκτό, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Αστυνομίας και όλων των αρμόδιων Υπηρεσιών του κράτους, το θέμα δεν λύνεται αντιθέτως επαυξάνεται. Τις νυχτερινές ώρες στην περιοχή δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν ούτε οι κάτοικοι είτε οι επισκέπτες της περιοχής και δημιουργείται μια πολύ θλιβερή κατάσταση για το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Η συνεδρία θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα και ζητήσαμε από όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, τις υπηρεσίες του Δήμου Λευκωσίας, τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, του Υπουργείου Εργασίας και της Αστυνομίας, να φέρουν τα απαραίτητα στοιχεία και τους ελέγχους που πραγματοποιούν. Όμως για εμάς ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία το θέμα είναι άκρως πολιτικό και πρέπει να καλεστούν όλοι οι συν-αρμόδιοι Υπουργοί, να πάρουμε αποφάσεις για το πως πατάσσουμε αυτά τα θλιβερά φαινόμενα καθώς και τα μέτρα που λαμβάνουμε συλλογικά να εφαρμοστούν.

Επίσης έχω ζητήσει από τις Υπηρεσίες του κράτους να μας ενημερώσουν για υποστατικά που ανήκουν είτε στον κηδεμόνα, είτε στον Έπαρχο, είτε στην Πολεοδομία και πως είναι δυνατόν να δίνονται 5 και 6 υποστατικά σε Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες τα οποία μετά υπενοικιάζει σε αλλοδαπούς σε παχουλά ενοίκια με όλα τα συνεπακόλουθα που έχω προαναφέρει.