Τρυφωνίδης: Η Κύπρος έχει κατρακυλήσει στο δείκτη ελέγχου διαφθοράς

Σε δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων,  Αλέκου Τρυφωνίδη αναφέρθηκε στον προυπολογισμο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας-

Οι δηλώσεις:

Στα πλαίσια της Επιτροπής Οικονομικών, έχουμε εξετάσει σήμερα τον Προϋπολογισμό της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2022.

Σύμφωνα με το Δείκτη Ελέγχου Διαφθοράς της Παγκόσμιας Τράπεζας, φαίνεται ότι για το 2020 η Κύπρος έχει πραγματικά κατρακυλήσει στον σχετικό δείκτη.

Αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Εμείς στηρίζουμε την Ελεγκτική Υπηρεσία και θα εξετάσουμε όλες τις εισηγήσεις της Υπηρεσίας αλλά και ειδικά τις εισηγήσεις της Υπηρεσίας για συγκεκριμένες δεσμεύσεις κονδυλίων στον φετινό Προϋπολογισμό π.χ. για αγορά κτιρίων, για τη χορηγία για Στήριξη του Τύπου και για Συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών. Ειδικά στο θέμα των κτιρίων θα πρέπει να ακολουθείται μια πιο ορθολογιστική πολιτική, τη στιγμή που υπάρχει διαθέσιμη απεριόριστη αδρανής κρατική γη η οποία μπορεί και θα πρέπει να αξιοποιηθεί, και οι όποιες επιλογές θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψη  και το θέμα της  συγκοινωνιακής αποσυμφόρησης.

Ακόμη στηρίζουμε την οικονομική ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ένα θέμα το οποίο αποτελεί δέσμευση της χώρας μας στο Μνημόνιο με την Τρόικα. Εμείς θα ασκήσουμε τις πιέσεις μας για την επίλυση του θέματος αυτού. Θα πρέπει η Κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία διότι χρειάζεται αλλαγή στο Σύνταγμα.

Επί πλέον εισηγηθήκαμε την ενίσχυση της Υπηρεσίας  Εσωτερικού Ελέγχου και γενικά την βελτίωση και αναβάθμιση των μονάδων εσωτερικού ελέγχου στα διάφορα Υπουργεία και Κρατικές Υπηρεσίες ούτως ώστε να ενισχυθεί ο προληπτικός έλεγχος και να περιορίσουμε τα κακώς έχοντα τα οποία εντοπίζονται από την ελεγκτική υπηρεσία.

Τέλος καλέσαμε τον Γενικό Ελεγκτή όπως πιέσει και αυτός μέσω της ιδιότητας του, για την επίλυση του θέματος με την Χορηγία των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και την αδικία που υφίσταται για ορισμένα Κοινοβουλευτικά Κόμματα που δικαιούνται χορηγία και δεν την έλαβαν, και για άλλα Κόμματα που θα πρέπει να επιστρέψουν μέρος της χορηγίας που έλαβαν χωρίς να τη δικαιούνται.