Τρυφωνίδης για ΦΠΑ πρώτης κατοικίας: Η νέα Κυβέρνηση να εμπλακεί σε ανώτατο επίπεδο για επίλυση του θέματος

Νομοσχέδιο για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία

Δήλωση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΠΑ, Αλέκου Τρυφωνίδη

Έχει συνεχιστεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, η συζήτηση του θέματος για το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία ως αποτέλεσμα Προειδοποιητικής Επιστολής που λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράβαση από την χώρα μας.

Δυστυχώς η θέση του Υπουργείου Οικονομικών είναι η ίδια όπως μας είχε κοινοποιηθεί πριν 3 μήνες. Δεν έγινε καμιά επιπλέον διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και δεν βελτιώθηκε καμία πρόνοια του Νομοσχεδίου.


Συνεχίζουμε να διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις και πολλά ερωτήματα σε σχέση με το περιεχόμενο του Νομοσχεδίου. Τόσο τα προτεινόμενα εμβαδά όσο και οι αξίες, για τις κατοικίες αλλά και για τα διαμερίσματα, δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι συμπολίτες μας και μάλιστα από μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, να μην είναι δικαιούχοι. Θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση του εμβαδού και ειδικά της αξίας προς τα πάνω, για να αντικατοπτρίζουν τις σημερινές αξίες.


Επίσης, είναι κρίσιμο για εμάς ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία, να υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις για να μην αποκλειστούν άτομα και οικογένειες που βρίσκονται ήδη στη διαδικασία απόκτησης κατοικίας ή διαμερίσματος. Το κριτήριο θα πρέπει να είναι η ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης για πολεοδομική άδειας, με ασφαλιστική δικλείδα ίσως ένα καθορισμένο χρονικό περιορισμό, την υποβολή αιτήματος για μειωμένο συντελεστή από την Υπηρεσία ΦΠΑ.


Επί πλέον, θα πρέπει να συμπεριληφθούν ξεκάθαρα στο νομοσχέδιο οι ανακαινίσεις, οι μετατροπές και οι επεκτάσεις.
Εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης, θα πρέπει σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή Υπουργού Οικονομικών ή ακόμα και Προέδρου της Δημοκρατίας, να εμπλακούν προσωπικά στην επίλυση του θέματος και να επαναδιαπραγματευτεί τους υφιστάμενους όρους το συντομότερο δυνατό.


Με βάση τις εξελίξεις και αναλόγως του τελικού κειμένου που θα διαμορφωθεί, θα πάρουμε και τις τελικές μας αποφάσεις, πάντα με γνώμονα να βοηθήσουμε τα νεαρά ζευγάρια και να στηρίξουμε τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα στην απόκτηση κατοικίας.
Όσον αφορά τους προϋπολογισμούς στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για να υλοποιηθούν οι στόχοι της, να γίνει η κατάλληλη δομή της Επιτροπής για να υπάρχουν σωστοί και αποτελεσματικοί έλεγχοι στις εταιρείες που ελέγχει, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου.