Τρυφωνίδης για Συνεργατισμό: Ακόμα ένα οικονομικό έγκλημα χωρίς «ενόχους»

Τρυφωνίδης για Συνεργατισμό: Ακόμα ένα οικονομικό έγκλημα χωρίς «ενόχους»

Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου είχαμε την κατάθεση της Αστυνομίας για το πως προχωρούν οι έρευνες με βάση το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής υπό τον κο Αρέστη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Δυστυχώς για τον κυπριακό λαό, δυστυχώς για αυτή την κατεχόμενη πατρίδα, είχαμε την ομολογία και την επίσημη κατάθεση από τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας κο Δημητρίου, ότι από τις 8 ενότητες που εξετάζει η Αστυνομία για ενδεχόμενες ποινικές έρευνες:

1.Δεν έχει βρεθεί κανένα ποινικό αδίκημα για την ηγεσία του Συνεργατισμού, η οποία στο πόρισμα Αρέστη έχει την κύρια και την μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Αυτό το τραγικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι υπ’ όψη του κυπριακού λαού για να βγάλει τα συμπεράσματα του.

2.Στις άλλες ενότητες υπήρχαν υποθέσεις που οδηγήθηκαν στο κακουργιοδικείο, 4 υποθέσεις όπου έχουν αθωωθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι από Συνεργατικά Ιδρύματα και μόνο σε μια έχει ασκηθεί έφεση από την Εισαγγελία.

3.Υπάρχουν άλλες ποινικές έρευνες στη διαδικασία όπου αφορούν πολύ μικρότερες σε έκταση υποθέσεις, όπως για παράδειγμα τις διαφημίσεις και το μάρκετινγκ, όπου αντιλαμβάνεστε ότι αν ίσως βρεθούν ποινικές ευθύνες θα είναι για τα μάτια του κόσμου και για τα πολύ μικρά ψάρια.

4.Επιπρόσθετα, διεξάγονται εσωτερικές έρευνες στην ΚΕΔΙΠΕΣ για αστικές διώξεις των υπευθύνων, βρίσκονται στην πορεία 16 από τις 200 περίπου ενδεχόμενες διώξεις και ζητήσαμε όπως μας δοθεί η εν λόγω λίστα με αυτές τις υποθέσεις.

5.Από τους 60 ομίλους που έχουν διαγραφεί ή δοθεί παρανόμως δάνεια μόνο σε 2 υπάρχουν ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα, στους υπολοίπους έχει παρθεί απόφαση ότι δεν υπάρχουν ποινικά αδικήματα και για αυτό το θέμα ζητήσαμε όπως μας δοθούν όλοι οι όμιλοι και την αιτιολογία γιατί δεν υπάρχουν ποινικά αδικήματα, στο πως δόθηκαν τα δάνεια και πως έχουν διαγραφεί.

Θέλω να σημειώσω την τραγικότητα της κατάστασης και ότι με την κατάρρευση του Συνεργατισμού που έγινε σε μια νύχτα και που ο κυπριακός λαός είχε κτίσει με το αίμα του, οι μεγάλοι ιθύνοντες που διοικούσαν και είχαν την ευθύνη της αναδιοργάνωσης, όπως οι ίδιοι μας δήλωναν, και της λαμπρής πορείας που ακολουθείτο, δεν φέρουν καμία ευθύνη και στο τέλος της ημέρας δεν φταίει κανένας.

Το συγκλονιστικό όμως, ήταν επιπρόσθετη κατάθεση του κου Αρέστη, την οποία έχετε ακούσει, ότι εκείνοι που ευθύνονταν για την κατάρρευση αυτή την στιγμή με την οικονομική τους δραστηριότητα επωφελούνται με διάφορες εταιρείες που έχουν δημιουργήσει.

Αυτή η καταγγελία του κου Αρέστη ζητήσαμε από τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας να διερευνηθεί άμεσα, καθώς και από την ηγεσία της ΚΕΔΙΠΕΣ η οποία δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δυστυχώς βρισκόμαστε σε αυτή την τραγική κατάσταση για ακόμα ένα οικονομικό έγκλημα που διαπράχθηκε σε αυτό τον τόπο να μην μπορεί κανένας να διωχθεί ποινικά.