Τρυφωνίδης: Βουλιάζει η Κύπρος με το μεταναστευτικό

Τρυφωνίδης: Βουλιάζει η Κύπρος με το μεταναστευτικό

Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλέκος Τρυφωνίδης τόνισε ότι η Κύπρος βουλιάζει με το μεταναστευτικό.

Αυτούσια η δήλωση:

Στη σημερινή συνεδρία της Ad Hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό, είχαμε την ανάλυση όλων των δεδομένων και την αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ληφθεί έως τώρα από όλες τις υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, μέσω και των στοιχείων που μας κατέθεσε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σε σχέση με τους υγιολογικούς ελέγχους που διενεργεί το Υπουργείο Υγείας στους άτυπους μετανάστες και αιτητές ασύλου και τα λοιμώδη νοσήματα που μεταφέρονται.

Ξοδεύονται τεράστια ποσά, και έτσι πρέπει για αυτούς τους ελέγχους, για να μην περάσουν αυτές οι λοιμώδεις ασθένειες όπως AIDS, ηπατίτιδα κ.α. στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη συνέχεια είχαμε τα στοιχεία από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, την Αστυνομία και την Εθνική Φρουρά, επαναλάβαμε την χαώδη κατάσταση που υπάρχει στις υπηρεσίες στη Λακατάμεια και επανατονίσαμε την απαίτηση μας ούτως ώστε να γίνει ξεχωριστή υπηρεσία που να εξυπηρετεί τους άτυπους μετανάστες για να μην διανυκτερεύουν στις γειτονιές και δημιουργούνται τα γνωστά προβλήματα σε όλους τους κατοίκους. Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε αυτή τη φορά, αφού βούλιαξαν οι περιοχές Κοκινοτριμιθιάς, Πάφου, η Παλιά Λευκωσία, στη Σολιά. Βουλιάζει αυτή τη στιγμή η περιοχή της Σολιάςαπό τους άτυπους μετανάστες και τους αιτητές ασύλου.

Έχουμε γίνει δέκτες πολλών παραπόνων και καταγγελιών από τους κοινοτάρχες της περιοχής, μαζί με τους οποίους είχα την ευκαιρία να ενημερώσουμε κατ’ ιδίαν τον Υπουργό Εσωτερικών.

Οι αιτητές ασύλου, εκτός από τα ακριβά αυτοκίνητά που έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν, σε ένα σπίτι που ενοικιάζουν για τρία άτομα, διαμένουν τριάντα! Οι καλύτεροι πελάτες των πρακτορείων στοιχημάτων είναι οι αιτητές ασύλου, που κάθε μέρα παίζουν διάφορα ποσά και συγκεκριμένη καταγγελία από τον κοινοτάρχη Κακοπετριάς, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης νόμιμου πρακτορείου στοιχημάτων, όπου σε απόδειξη που είχε πάρει από αιτητή ασύλου αυτός είχε στον τραπεζικό του λογαριασμό €65.000.

Συγκεκριμένος αιτητής σε υπεραγορά της περιοχής, μπροστά σε μαθήτριες επεδείκνυε τα γεννητικά του όργανα. Οι μαθήτριες είχαν τρομοκρατηθεί και αυτή τη στιγμή στην περιοχή Σολιάς δεν μπορούν τα παιδιά να κυκλοφορήσουν, δεν μπορούν οι μαθήτριες να βγουν μια βόλτα, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα γήπεδα και άλλες υπηρεσίες γιατί χρησιμοποιούνται από τους αιτητές ασύλου που έχουν κατακλύσει την περιοχή Σολιάς.

Ενώ προσπαθούμε να αφήσουμε νέα ζευγάρια σε αυτές τις κοινότητες με τα διάφορα κίνητρα που τους δίνουμε, την ίδια ώρα τους διώχνουμε με τον κατακλυσμό από τους αιτητές. Υπάρχει σοβαρότατη ανάγκη στην Αστυνομική διεύθυνση Μόρφου, για να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα γεγονότα που έχω αναφέρει και ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας ανέλαβε δέσμευση για να μεταφέρει το μήνυμα για άμεση ενίσχυση.

Τέλος, ο Υπουργός Παιδείας είχε δώσει υπόσχεση για δημιουργία ξεχωριστών ενταξιακών τάξεων για να μπορούν να παιδιά των μεταναστών να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα πριν την εγγραφή τους στις τάξεις του δημοτικού. Στην περιοχή Σολιάς αυτό δεν έχει γίνει και απευθύνω έκκληση και με επιστολή που αποστείλω στον Υπουργό, ούτως ώστε να δημιουργηθούν αυτές οι τάξεις υποδοχής.