Τρυφωνίδης: Απαράδεκτη η διαμάχη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου και Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου

Δηλώσεις του Βουλευτή της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων κου Αλέκου Τρυφωνίδη σχετικά με την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για το Ράλι Κύπρος και το νέο Γήπεδο Λεμεσού.

Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για τις κρατικές χορηγίες στο Διεθνές Ράλι Κύπρος, ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία, θεωρούμε απαράδεκτη και προκλητική την διαμάχη της  Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου και του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου που είχε μέχρι σήμερα αναλάβει τη διοργάνωση. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι πολύ σημαντικός για τον τόπο μας και η διοργάνωση του Διεθνούς Ράλι Κύπρος επιφέρει πάρα πολλά καλά στον τόπο τόσο σε σχέση με τον τουρισμό όσο και για την προβολή της Κύπρου διεθνώς.

Για αυτό καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού να φέρουν κοντά τους δύο φορείς, σε συνεννόηση ούτως ώστε να μπορεί να διεξάγεται το Διεθνές Ράλι Κύπρος από τη νόμιμη ομοσπονδία του ΚΟΑ, σε συνεργασία και με άλλους φορείς για να έχουμε τα σωστά και καλά αποτελέσματα για την οικονομία του τόπου μας. Επιπρόσθετα, η χρηματοδότηση που θα δίνεται από το κράτος να είναι προς τη νόμιμη αρχή για να μπορούν και να ελέγχονται μέχρι το τελευταίο σεντ από τον Γενικό Εκλεκτή.

Αναφορικά με το δεύτερο θέμα και το νέο Γήπεδο της Λεμεσού, είμαστε μπροστά και στην ολοκλήρωση του έργου αλλά μπροστά σε αδιέξοδα. Με βάση τις αναφορές του προέδρου του ΚΟΑ, το έργο άρχισε να παραδίδεται στα Δημόσια Έργα. Η παραλαβή του έργου θα γίνει εντός των ημερών και θα είναι έτοιμο προς χρήση. Όμως η συμφωνία μεταξύ ΚΟΑ και των τριών ομάδων της Λεμεσού έχει κατατεθεί σήμερα στην Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων.

Αυτή η συμφωνία θα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεση της για την εφαρμογή της συμφωνίας και μπροστά σε αυτή την καθυστέρηση που θα υπάρχει και μπροστά στον κίνδυνο να μείνει το γήπεδο €40εκ. σε αχρησία, εμείς ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία ζητούμε από τον ΚΟΑ μόλις παραλάβει το έργο, να αναλάβει τη διαχείριση του, να μπορεί να χρησιμοποιείται από τις τρείς ομάδες της Λεμεσού, να χρησιμοποιείται από τον κόσμο της Λεμεσού μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα θέματα με τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Δεν έχει δοθεί χρονικός ορίζοντας για την έγκριση της εν λόγω συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει κάνει μια προεργασία η Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων με τον αντίστοιχο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το προσχέδιο το οποίο έχει αλλάξει από το προηγούμενο με βάση την τότε γνωμάτευση της Εισαγγελίας ήταν 10 συν 10 χρόνια, μόλις προ ολίγο έχουμε ενημερωθεί ότι θα είναι 20 συν 20 χρόνια. Και ακριβώς λόγω του ότι δεν έχει χρονικό περιθώριο η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμείς προτείνουμε όσα προανέφερα για να μην μείνει σε αχρησία ένα τόσο σημαντικό έργο που πληρώθηκε από τον φορολογούμενο πολίτη.