Τριμερής τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, συμμετείχε σήμερα σε τριμερή τηλεδιάσκεψη με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας και της Ελλάδας, κκ. Ayman Safadi και Νίκο Δένδια.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, οι Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις, ανάμεσα σε άλλα, για την πρόοδο στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, για την συνεργασία των τριών χωρών με το Ιράκ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για το Μεσανατολικό και της κατάστασης στη Λιβύη και τη Συρία αντίστοιχα, ως επίσης για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιορδανίας.

Όσον αφορά την τριμερή συνεργασία, οι Υπουργοί αποφάσισαν όπως το αμέσως επόμενο διάστημα οι χώρες τους ορίσουν εκπροσώπους στη Μόνιμη Γραμματεία Τριμερών Συνεργασιών με έδρα τη Λευκωσία, καθώς και εθνικούς συντονιστές σε επίπεδο πρωτευουσών. Συμφώνησαν, επίσης, στην πραγματοποίηση το συντομότερο διευρυμένης συνάντησης Υψηλού Επιπέδου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, με τη συμμετοχή των αρμοδίων Υπουργών των τριών χωρών.

Οι κκ. Χριστοδουλίδης, Safadi και Δένδιας, συμφώνησαν όπως, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, μεταβούν από κοινού στο Ιράκ, με στόχο την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας στο πλαίσιο 3+1.

Αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας του Κορωνοϊού στις χώρες τους αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, οι Υπουργοί συζήτησαν τις προοπτικές ενδυνάμωσης της τριμερούς συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για μετριασμό τους, με ιδιαίτερη έμφαση στον εντοπισμό, ανάπτυξη και αξιοποίηση συνεργειών στον τομέα του τουρισμού. Για τον σκοπό αυτό, συμφώνησαν όπως διευθετηθεί προσεχώς συνάντηση/τηλεδιάσκεψη των αρμοδίων Υπουργών Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας για θέματα Τουρισμού.

Κατά τη συζήτηση για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, υπό το φως και των τελευταίων εξελίξεων, οι Υπουργοί επαναβεβαίωσαν την κοινή προσήλωση τους στη διασφάλιση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή, στη βάση του σεβασμού για το Διεθνές Δίκαιο, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, προς όφελος των τριών χωρών, των λαών τους, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις συνεχιζόμενες έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στον αέρα, τη θάλασσα και τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα. Αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για την Ειρηνευτική Διαδικασία για τη Μέση Ανατολή και για τη διαμορφούμενη κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία, αντίστοιχα.

Οι τρεις Υπουργοί συζήτησαν, τέλος, τις προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ιορδανίας, εξετάζοντας συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους Κύπρος και Ελλάδα μπορούν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στην ενδυνάμωση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και στην περαιτέρω στήριξη της Ιορδανίας από την ΕΕ.