Τριμερής συνάντηση Κύπρου -Ελλάδας -Αιγύπτου

Με δηλώσεις του μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης με τους ομολόγους του της Ελλάδας Ευάγγελου Βενιζέλου και της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι , στο περιθώριο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη,  ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, επεσήμανε την  απόφαση της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου να εργαστούν πάνω σε πρακτικούς τρόπους ώστε να συμβάλουν στην σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή της Μεσογείου.

Τόνισε ότι, «Είμαστε παρόντες με τρόπο που να δείχνει ότι δεν παρακολουθούμε απλώς τα γεγονότα, χωρίς να αντιδρούμε»

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε τέλος χαρά που τρεις χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, και μάλιστα χώρες όπως η Αίγυπτος, που είναι κλειδί για την σταθερότητα στην περιοχή και αυτό έχει αποδειχθεί με την προσπάθεια για την εκεχειρία στη Γάζα και με την προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Λιβύη, έχουν την ευκαιρία να μπορούν να βρουν τρόπους να δουλέψουν μαζί.

Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θα αναφέρεται στα θέματα συνεργασίας και θα δοθεί στη δημοσιότητα την Κυριακή.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι η επόμενη τριμερής συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, ενώ εκφράστηκε η κοινή βούληση και πρόθεση να διοργανωθεί, το συντομότερο δυνατό, Τριμερής Σύνοδος στο Κάιρο.

Ο φιλοξενών υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση εξαιρετικό εργαλείο για την πολιτική συνεργασία μας, διότι η Αίγυπτος αποτελεί πάντα χώρα-κλειδί για οτιδήποτε στον Αραβικό κόσμο.

«Έχουμε πολύ συγκεκριμένες αποδείξεις γι’ αυτό τις τελευταίες εβδομάδες, με την εκεχειρία στη Γάζα και, επίσης, με τις πρωτοβουλίες της Αιγύπτου στη Λιβύη. Ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου, ως χωρών-μελών της Ε.Ε. για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, είναι πάντα πολύ σημαντικός. Από αυτή την άποψη, η τριμερής συνεργασία μας αποτελεί πλατφόρμα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή».

Τη χαρά του εξέφρασε και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών για τη συμμετοχή στην τριμερή συνεργασία σε υπουργικό επίπεδο.

«Δεσμευόμαστε σε αυτή τη σχέση και στην εδραίωση της αμοιβαίας συνεργασίας μας και με την Ελλάδα και με την Κύπρο. Επίσης, δεσμευόμαστε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας και στο διμερές και στο τριμερές επίπεδο. Έχουμε σίγουρα κοινές φιλοδοξίες αλλά και προκλήσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε και πρέπει να ανταποκριθούμε συλλογικά».

Ο Σαμέχ Σούκρι πρόσθεσε ότι η γειτνίασή των τριών χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο καθιστά επιτακτικό γι’ αυτές να μπορούν να συντονίζουν τις θέσεις τους και να συμβάλουν θετικά ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή και να έχουν την δυνατότητα να οικοδομούν ένα δίκτυο για οικονομικό και πολιτικό συντονισμό.

«Προσβλέπω μέσα τους επόμενους μήνες, να έχουμε συναντήσεις και σε υψηλότερο επίπεδο, ώστε να εδραιώσουμε τη μορφή αυτή», κατέληξε.