Τριμερής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ με επίκεντρο τη πρώθηση του East – Med

Τριμερής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ με επίκεντρο τη πρώθηση του East – Med

Πραγματοποιείται σήμερα η τριμερής Σ’υνοδος,  Ελλάδας –Κύπρου –Ισραήλ. η οποία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν γεωπολιτικά και ενεργειακά ζητήματα και θα υπογραφούν δύο συμφωνίες. Η πρώτη αφορά την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα και η δεύτερη συνεργασία σε θέματα νέων τεχνολογιών.

Πρώτος αναμένεται ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και αργότερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, θα έχει, εκτός από τις Τριμερείς συνομιλίες και διμερείς επαφές τόσο με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου όπου θα συζητηθούν σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις Περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή της Α. Μεσογείου και τα ενεργειακά θέματα.

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί ο ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό αλλά και οι εξελίξεις στο Αιγαίο και τη Συρία. Παράλληλα, οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν το Μεσανατολικό αλλά και τον ρόλο του Ιράν.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από την Αθήνα στα ενεργειακά ζητήματα και συγκεκριμένα στην προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East – Med.