Τριμερής Διακρατική Άσκηση Κύπρου – Ελλάδας – ΗΠΑ

Τριμερής Διακρατική Άσκηση Κύπρου – Ελλάδας – ΗΠΑ

Από την Δευτέρα 11 έως την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση μεταξύ Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων Ναυτικού της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Κύπρου. Οι συμμετέχουσες δυνάμεις εκτελέσαν ασκήσεις οι οποίες εξέτασαν αντικείμενα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σούδας, στην Κρήτη.

Η συνεκπαίδευση, στόχευε στην αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας, συναντίληψης και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων, την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ του προσωπικού των τριών χωρών.

Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην συνεκπαίδευση συμμετείχε ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς.

Η άσκηση σχεδιάστηκε στο ευρύτερο πλαίσιο της υλοποίησης επιχειρήσεων ναυτικής αποτροπής και περιλάμβανε μεταξύ άλλων αντικείμενα φόρτο – εκφορτώσεως επί ακτής, αναχαίτισης μικρών σκαφών και νηοψίας.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης ανέφερε ότι τέτοιες κοινές ασκήσεις παρέχουν ανεκτίμητες εμπειρίες για το προσωπικό των Ένοπλων Δυνάμεών μας και ως εκ τούτου το Υπουργείο Άμυνας προσβλέπει σε παρόμοιες πρωτοβουλίες στο μέλλον, οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Απ’ την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η ένταξη της κυπριακών δυνάμεων δημιούργησε την ευκαιρία να επεκταθούν οι επιχειρησιακές μας δυνατότητες και οι συνεργασίες με φίλιες χώρες – εταίρους στην περιοχή. Τόνισε παράλληλα ότι «είμαστε πιο ισχυροί όταν δουλεύουμε συλλογικά στο πλαίσιο κοινών στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων».