Τρελά κέρδη για την Βουλγαρία που έχει αποθέματα bitcoin αξίας 2,5 δισ. ευρώ!

Δεν είναι λίγοι αυτοί που χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο γιατί δεν έσπευσαν να ανέβουν νωρίτερα στην πιο ανατρεπτική οικονομική άμαξα του κόσμου.

Τον κόσμο του Bitcoin φυσικά, το οποίο συνεχίζει να καλπάζει και μετατρέπει σε ζάπλουτο όποιον είχε νου και φρόνηση να ασχοληθεί στα σοβαρά μαζί του.

Σύμφωνα μάλιστα με το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο ηλεκτρονικού συναλλάγματος, το Coinbase, ένα Bitcoin αξίζει σήμερα (σήμερα όμως!) 14.182 ευρώ (16.699 δολάρια), ανεβαίνοντας μάλιστα μέσα σε έναν μήνα 6.000 ευρώ.

Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξη του πολιτικού κόσμου της χώρας όταν ανακάλυψαν πως η Βουλγαρία έχει τόσο απόθεμα από Bitcoins που μπορεί να αποπληρώσει το 18% του εθνικού της χρέους των 14 δισ. ευρώ!

Ο όρος «ανακάλυψαν» είναι ωστόσο ελαφρώς παραπλανητικός, καθώς δεν κάθονταν ακριβώς πάνω σε ένα σεντούκι θησαυρού. Η συλλογή των ψηφιακών νομισμάτων είχε κατασχεθεί σε μια μεγάλη επιχείρηση κατά της διαφθοράς. Πώς μπορείς να κατασχέσεις Bitcoins δεν είναι βέβαια και πολύ σαφές, οι Αρχές της Βουλγαρίας ξέρουν όμως το πώς!

Πίσω στον Μάιο του 2017 τώρα, όταν μια έρευνα του Southeast European Law Enforcement Centre into Alleged Customs Fraud, μιας κοινής πρωτοβουλίας για τις τελωνειακές απάτες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνέλαβε μια σπείρα οργανωμένου εγκλήματος που είχε στην κατοχή της τον μποναμά. Και για να είμαστε ακριβείς, 213.519 Bitcoins! Τον Μάιο ο θησαυρός άξιζε 424 εκατ. ευρώ, σήμερα όμως έχει αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ και συνεχίζει να καλπάζει.

Το ερώτημα που ανακύπτει τώρα είναι αν θα τα εξαργυρώσει άμεσα η Βουλγαρία για να αλαφρύνει το εθνικό της χρέος ή αν θα περιμένει ώστε να το αποπληρώσει όλο και να βγάλει και κέρδος; Δεδομένης φυσικά της συνεχιζόμενης ανοδικής πορείας του Bitcoin, που είναι και ο παράγοντας κινδύνου εδώ.