Τρεις χωματερές προσπαθούν να κλείσουν στην Κ. Μακεδονία για να γλιτώσουν τα πρόστιμα

Εντατικές προσπάθειες γίνονται από τους Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα για τη διατήρηση παράνομων χωματερών.

Ενόψει της εκδίκασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της νέας παραπομπής της Ελλάδας για το θέμα της αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), η Διοίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας θεωρεί εφικτό στόχο, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, το κλείσιμο των τριών χωματερών που παραμένουν ενεργές εντός των ορίων της και την υποβολή αιτημάτων για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης άλλων τεσσάρων.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Σίμος Δανιηλίδης, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής όπου, επίσης, υπογράμμισε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να έχουν αποκατασταθεί οι 64 ΧΑΔΑ που έχουν εξασφαλίσει σχετική χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ και το ΠΕΠ. “Κάτι τέτοιο”, τόνισε, “δεν είναι ανέφικτο καθώς πρόκειται για μικρά έργα που απαιτούν κυρίως χωματουργικές εργασίες και μονώσεις του χώρου για την αποφυγή διαρροής διασταλλαζόντων υγρών στο υπέδαφος”.

Δεδομένου, μάλιστα, του γεγονότος ότι δεν έχει ακόμη οριστεί η ημερομηνία της εκδίκασης της νέας παραπομπής της χώρας μας, ο κ. Δανιηλίδης εκτιμά ότι δεν αποκλείεται, αν επιταχυνθούν οι ρυθμοί το επόμενο χρονικό διάστημα, να αποφύγουν οι ΟΤΑ το πρόστιμο των 7.786 ευρώ την ημέρα για το διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη σχετική καταδίκη της χώρας μας, το 2005, μέχρι σήμερα.

Στο μεταξύ, η ΠΕΔ δρομολογεί και άλλες διαδικασίες ενόψει της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Έτσι, ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, στην έδρα της, παρουσιάσεις από εταιρείες και κοινοπραξίες της Ελλάδας και του εξωτερικού σχετικά με τις σύγχρονες τεχνολογίες για την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων. “Αυτή τη στιγμή οι ΧΥΤΑ που βρίσκονται στα όρια της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν λίγη διάρκεια ζωής, από μερικούς μήνες έως 2 – 3 χρόνια, και θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά το θέμα της ενεργειακής αξιοποίησης” σχολίασε ο κ. Δανιηλίδης.