Τρεις ευρωπαϊκές χώρες απειλούν τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Μια απροσδόκητη συμμαχία τριών χωρών της ΕΕ από διαφορετικά μέρη της ένωσης που αντιπροσωπεύουν μόλις το 4% της συνολικής παραγωγής της αντιδρούν στην παγκόσμια συμφωνία για την αλλαγή της εταιρικής φορολόγησης.

Ουγγαρία, Εσθονία και Ιρλανδία. Και οι τρεις τους αντιτίθενται στις προτάσεις για τη θέσπιση μίνιμουμ εταιρικού φόρου, επισκιάζοντας την μέχρι πρότινος ιστορική συμφωνία της συνάντησης του ΟΟΣΑ όσον αφορά τον εναρμονισμό της εταιρικής φορολόγησης ανά τον κόσμο.

Η αντίθεση των τριών χωρών αυτών που αποτελούν μόλις το 3,6% του πληθυσμού της ΕΕ είναι αρκετά σημαντική αφού μπορεί να χρειαστεί ομόφωνη απόφαση στην Ενωση για τη θέσπιση των νέων προτεινόμενων μέτρων.

Το πλάνο αυτό, το οποίο υποστηρίζεται ήδη από 130 χώρες θα θέσει μίνιμουμ 15% στον εταιρικό φόρο και θα εγκαθιδρύσει ένα νέο σύστημα διαφάνειας των εσόδων των πολυεθνικών. Η αντίδραση αυτή υπογραμμίζει την πιθανή ανάγκη για περαιτέρω ελαστικότητα και μελέτη ως προς την νέα πρόταση, τη στιγμή που το πλάνο θα συζητηθεί και στη συνάντηση των G20.

Oι επόμενες σημαντικές ημερομηνίες για το θέμα είναι η 9η και 10η Ιουλίου όπου οι ΥΠΟΙΚ των G20 θα συναντηθούν στη Βενετία, η 15η και 16η Οκτωβρίου όπου θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον και η 30η και 31η Οκτωβρίου όπου οι ηγέτες των G20 θα συναντηθούν στη Ρώμη.

Η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν αποκάλεσε την πρόσφατη συνεδρίαση του ΟΟΣΑ ιστορική για την οικονομική διπλωματία, κάτι για το οποίο προφανώς διαφωνεί με τον Ούγγρο ομόλογό της Μιχάλι Βάργκα ο οποίος ανέφερε πως «το μίνιμουμ της εταιρικής φορολόγησης παγκοσμίως θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη. Το 15% είναι υπερβολικά υψηλό». Η Ουγγαρία δήλωσε έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες με τον ΟΟΣΑ για να επιτευχθεί «μία κατάλληλη συμφωνία».

Στην Εσθονία την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών της χώρας δημοσίευσε αναφορά στην οποία υπογράμμισε πως η χώρα δεν είναι έτοιμη να «υποστηρίξει ολοκληρωτικά» μια τέτοια απόφαση, ενώ ερωτούμενη από το Bloomberg η κυβέρνηση υποστήριξε πως «η συμφωνία είναι πολύ ασαφής για να τη δεχτούμε ως έχει».

Ο ΥΠΟΙΚ της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόνοχιου υπογράμμισε κι αυτός την αντίθεσή του στη συμφωνία. «Πρόκειται για ένα θέμα εθνικού ενδιαφέροντος για την Ιρλανδία και δεν υπάρχουν ξεκάθαρες γραμμές και δεδομένα στο κείμενο το οποίο μου παρουσιάστηκε», ανέφερε ενώ υπογράμμισε οπτιμιστικά πως «θα υπάρξει μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους που πιστεύω θα εφαρμοστεί από την ΕΕ».

Η Κομισιόν από την πλευρά της υπογράμμισε πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι τον Οκτώβριο και αγνόησε οποιεσδήποτε αντιδράσεις «Είμαστε βέβαιοι πως ενόσω συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε και να εμβαθύνουμε στις τεχνικές προδιαγραφές του φορολογικού προγράμματος, οι διφορούμενες απόψεις θα εξαφανιστούν και τα κράτη-μέλη θα προσυπογράψουν το πρόγραμμα», ανέφερε ο Ντάνιελ Φέρι.

Η αλλαγή του φορολογικού πλάνου υπόσχεται να βοηθήσει τις χώρες προς διαμοιρασμό των γιγαντιαίων κερδών των τεχνολογικών κολοσσών όπως Facebook, Google και Amazon οι οποίες μέχρι τώρα δεν πληρώνουν (σχεδόν) καθόλου φόρους, μέσω φοροαποφυγής και φοροτεχνικών τακτικών. Το πρόγραμμα αναμένεται να εφαρμοστεί το 2023. Πολλές χώρες-κλειδί έχουν συμφωνήσει στο πρόγραμμα, όπως Ινδία, Κίνα, Τουρκία και άλλες, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Η θέση της Ουγγαρίας
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ο οποίος έχει μειώσει τον εταιρικό φόρο στο 9% αποκάλεσε το πλάνο ως «αφελές». Ο ίδιος υποστηρίζει πως οι τακτικές του, μείωσης της φορολόγησης, έχουν προσελκύσει μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα, όπως τη BMW και μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κατασκευαστές μπαταριών. Αυτές οι επενδύσεις έχουν βοηθήσει και την κυβέρνηση Ορμπάν ο οποίος έχει πολλάκις αντιμαχηθεί με την ΕΕ για παραβίαση των ευρωπαϊκών νόμων, ιδιαίτερα όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Υπάρχουν, πάντως, κι άλλες απειλές όσον αφορά την επίτευξη ενός παγκόσμιου εταιρικού φορολογικού νόμου αφού υπάρχουν ερωτήματα για το πότε και πως θα αρθούν οι μονόπλευρες φορολογήσεις συγκεκριμένων χωρών προς τις επιχειρήσεις.

Μια άλλη απειλή αποτελεί και το Κογκρέσο των ΗΠΑ του οποίο η υπογραφή θα χρειαστεί πριν νομοθετηθεί μία τέτοια φορολογία. Το κόμμα των Δημοκρατικών του Προέδρου Μπάιντεν έχει μια πολύ μικρή πλειοψηφία στο Κογκρέσο, η οποία απειλείται από τις μεσοπρόθεσμες εκλογές στη χώρα το 2022.

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο λε Μερ ανέφερε πως θα αυξήσει τις προσπάθειές του για συμμόρφωση με το πρόγραμμα προς τους ομολόγους του μέχρι τη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ των G20 στη Βενετία.

Η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ από την πλευρά της δήλωσε πως «δεν έχουν πειστεί όλοι οι υπουργοί Οικονομικών, αλλά υπάρχει ένα μομέντουμ το οποίο πρέπει να συνεχίσουμε».