Τρείς ποινικές υποθέσεις ενώπιον της δικαιοσύνης

Τρεις ποινικές υποθέσεις που προέκυψαν από τη διερεύνηση των καταγγελιών του διαιτητή Μάριου Παναγή για στημένους αγώνες στο κυπριακό ποδόσφαιρο, έχουν πάρει το δ΄ρομο της δικαιοσύνης.

Οι υποθέσεις αφορούν το πρώην μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΚΟΠ Μιχάλη Σπύρου και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Διαιτητών Μιχάλη Αργυρού, οι οποίοι κατηγορούνται για αλλοίωση αποτελεσμάτων, και τον έφορο της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άρη Λεμεσού, Παναγιώτη Παναγιώτου, ο οποίος φέρεται να απείλησε τηλεφωνικά τον πρώην Πρόεδρο της ομάδας, με αφορμή τα όσα κατέθεσε στην Αστυνομία περί στημένων αγώνων.

Εναντίον του Μιχάλη Σπύρου, πρώην μέλους της επιτροπής διαιτησίας της ΚΟΠ, διερευνώνται αδικήματα που αφορούν διέγερση για διάπραξη ποινικού αδικήματος, δεκασμό δημόσιου λειτουργού, κατάχρηση εξουσίας, δόλο και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος και συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά.

Εναντίον του κ. Σπύρου υπάρχει γραπτή καταγγελία ότι, κατά το 2010 – 2011, που διατελούσε μέλος της επιτροπής διαιτησίας της ΚΟΠ, σε 4 διαφορετικές περιπτώσεις προσπάθησε να πείσει διαιτητή να αλλοιώσει αποτέλεσμα υπέρ συγκεκριμένων ομάδων της αρεσκείας του, με αντάλλαγμα την ανέλιξη του και τη θετική αξιολόγηση του, παρά από τα όποια διαιτητικά λάθη. Οι έρευνες αφορούν ένα παιγνίδι της τρίτης κατηγορίας, ένα παιγνίδι της τέταρτης κατηγορίας και δυο παιγνίδια ομάδων U21.

Η εκδίκαση της υπόθεσης του Μιχάλη Σπύρου έχει οριστεί για τις 5 Ιουνίου. Κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, ο κ. Σπύρου θα κληθεί να απαντήσει στις κατηγορίες που του προσάπτονται.

Η υπόθεση του Πρόεδρου του Συνδέσμου Διαιτητών Μιχάλη Αργυρού, ο οποίος είχε συλληφθεί σε σχέση με τις καταγγελίες Παναγή για στημένους αγώνες, βρίσκεται στο στάδιο της ετοιμασίας και καταχώρησης του κατηγορητηρίου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Τα αδικήματα που διερευνώνται εις βάρος του είναι η διέγερση για διάπραξη ποινικού αδικήματος, δηλαδή της αποδοχής ωφελήματος με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα και συναλλαγές με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά.

Η τρίτη υπόθεση που αφορά στον έφορο του Άρη Λεμεσού Παναγιώτη Παναγιώτου έχει οριστεί για ακρόαση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού στις 5 Νοεμβρίου. Τα εις βάρος του αδικήματα που διερευνώνται είναι η αποστολή μηνύματος ενοχλητικού χαρακτήρα και παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία.

Οι έρευνες σε σχέση με τις καταγγελίες του διαιτητή Μάριου Παναγή βρίσκονται στο τελικό στάδιο.