Τραπεζίτης θέλει να κάνει την τράπεζά του, την «JPMorgan της Ευρώπης»

Ο Jean- Laurent Bonnafé έχει ακούσει όλες τις αναφορές, όλες τις εικασίες. Επί μήνες, η αγορά βοά, αναπαράγοντας την πληροφορία ότι η τράπεζά του, η BNP Paribas SA, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από την εξαγορά ενός ανταγωνιστή, της Commerzbank AG. Και γιατί όχι; Η τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη αγωνίζεται να βρει το βηματισμό της, ακόμη και όταν το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Γαλλίας, γεμάτο κέρδη, εισέρχεται δυναμικά στη καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας για το κυνήγι των εταιρικών πελατών.

Είναι αλήθεια;

Ο Bonnafé, βετεράνος της ΒΝΡ στην οποία βρίσκεται επί 25 χρόνια, με σταθερή τεχνοκρατική κατεύθυνση, συνοφρυώνεται μόλις ακούει το ερώτημα. Είναι ένα βροχερό ανοιξιάτικο πρωινό στο Παρίσι και ο διευθύνων σύμβουλος κάθεται σε ένα σαλόνι στο μέγαρο που βρίσκεται η έδρα της τράπεζας σε ένα τραπέζι που έχει καλάθια φρεσκοψημένων κρουασάν και ασημένιες κούπες καφέ. Κουνάει το κεφάλι του.

“Οχι, όχι, όχι. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορείτε να εκτελέσετε μεγάλες συναλλαγές “, λέει ο Bonnafé στα αγγλικά με γαλλική προφορά. Ο λόγος, εξηγεί, είναι ότι η BNP Paribas επενδύει 3 δισ. ευρώ για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία, ασχολείται με πελάτες και αναπτύσσει νέα προϊόντα. Η αφομοίωση των ψηφιακών εγκαταστάσεων της δεύτερης μεγαλύτερης εισηγμένης τράπεζας της Γερμανίας θα έδινε σε αυτή την προσπάθεια δύο έως τρία χρόνια. “Αν το κάνετε αυτό, δεν μπορείτε να επιτύχετε τον ψηφιακό μετασχηματισμό”, λέει. “Είναι τόσο απλό.”