Τραμπ: «Αν η Harley μεταφερθεί εκτός ΗΠΑ θα είναι η αρχή του τέλους της»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τα «βάζει» με μια θρυλική αμερικανική εταιρεία την οποία άλλοτε είχε «αγκαλιάσει», απειλώντας ανοιχτά την Harley Davidson με «βαρύ φόρο» εάν τελικά μεταφέρει μέρος της παραγωγής της στην ΕΕ.

Ο Πρόεδρος κατηγορεί την κατασκευάστρια μοτοσικλετών ότι χρησιμοποίησε σα δικαιολογία τους δασμούς που επιβλήθηκαν στις μοτοσικλέτες της, προκειμένου να μεταφέρει εκτός ΗΠΑ τα εργοστάσιά της.

«Μία Harley-Davidson δεν πρέπει ποτέ να κατασκευάζεται σε άλλη χώρα – ποτέ!», τουίταρε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Οι υπάλληλοί τους και οι πελάτες τους είναι ήδη πολύ εκνευρισμένοι μαζί τους. Εάν μεταφερθούν, θα είναι η αρχή του τέλους τους – παραδόθηκαν και τα παράτησαν. Η “Αύρα” θα έχει εξαφανιστεί και θα φορολογηθούν όπως ποτέ στο παρελθόν».
Κατά τον πρώτο μήνα της θητείας του Αμερικανού Προέδρου, ο Τραμπ είχε αποδώσει τα εύσημα στους εργαζομένους της Harley Davidson δηλώνοντας ότι «μας στήριξαν πάρα πολύ στη διάρκεια των εκλογών», όταν και είχε υποδεχτεί στο Λευκό Οίκο ανώτατα στελέχη της εταιρείας.

Ωστόσο οι «αγάπες» έλαβαν τέλος τη Δευτέρα όταν η εταιρεία αποφάσισε να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της εκτός ΗΠΑ, ως απάντηση στους ευρωπαϊκούς δασμούς-αντίποινα, μετά και τους αρχικούς δασμούς Τραμπ στα μέταλλα.

Ο Τραμπ συνέχισε με tweet:

«Νωρίτερα αυτό το χρόνο, η Harley Davidson δήλωσε πως θα μεταφέρει μεγάλο μέρος της παραγωγής της από το Κάνσας στην Ταϊλάνδη. Αυτό είχε αποφασιστεί πολύ πριν ανακοινωθούν οι δασμοί. Επομένως, απλά χρησιμοποιούν τους δασμούς/εμπορικό πόλεμο σαν δικαιολογία. Αυτό δείχνει πόσο άδικο και μη ισορροπημένο είναι το εμπόριο, αλλά θα το διορθώσουμε».
«Όταν υποδέχθηκα (εκπροσώπους) της Harley-Davidson στον Λευκό Οίκο τους καθησύχασα αναφορικά με τους δασμούς σε άλλες χώρες, όπως η Ινδία, που είναι υπερβολικά μεγάλοι. Οι εταιρείες πλέον επιστρέφουν στην Αμερική. Η Harley θα πρέπει να γνωρίζει πως δεν θα είναι ικανοί να πωλούν στις ΗΠΑ χωρίς να πληρώσουν μεγάλο φόρο.

Βουτιά 18% της Harley στο έτος

Οι μετοχές της Harley υποχώρησαν κατά 1% στο άνοιγμα της αγοράς την Τρίτη, έχοντας νωρίτερα βουτήξει πάνω από 6% τη Δευτέρα, στη μεγαλύτερη πτώση εδώ και πέντε μήνες. Η μετοχή καταγράφει απώλειες 18% σε επίπεδο έτους.