Τραμπ: «Αν έχουμε 40 δισ. για την Ουκρανία, τότε έχουμε και για ασφάλεια στα σχολεία»

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε σήμερα (28/5) να «οπλιστούν οι πολίτες» για να πολεμήσουν «το κακό στην κοινωνία μας» που, όπως είπε, ευθύνεται για το μακελειό σε δημοτικό σχολείο του Τέξας.

«Η ύπαρξη του κακού στην κοινωνία μας δεν είναι λόγος για να αφοπλιστούν οι νομοταγείς πολίτες», είπε ο Τραμπ στο συνέδριο της NRA, του πανίσχυρου λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής, το οποίο διεξήχθη περίπου 450 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Ουβάλντε, όπου 19 παιδιά και δύο δασκάλες σκοτώθηκαν από τα πυρά ενός 18χρονου. Μάλιστα, ο Τραμπ διάβασε τα ονόματα των θυμάτων και στο τέλος κάθε ενός εξ αυτών χτυπούσε ένα ηλεκτρικό καμπανάκι. Έξω από το συνδεριακό κέντρο στο Χιούστον είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμος και διαμαρτυρόταν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον διάδοχό του στον Λευκό Οίκο, τον Τζο Μπάιντεν, και το Δημοκρατικό Κόμμα ότι εκμεταλλεύονται πολιτικά «τα δάκρυα των οικογενειών που πενθούν», προσπαθώντας να ψηφίσουν νόμους κατά της οπλοκατοχής.

Ο μακελάρης ήταν ένας «παράφρων εκτός ελέγχου», τόνισε ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου και συμπλήρωσε: «Θα καεί στην κόλαση».

Ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί. Επέκρινε τις προσπάθειες για αυστηρότερους ελέγχους στους κατόχους όπλων, επιχειρηματολόγησε πως «αν οι ΗΠΑ έχουν να δώσουν 40 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια προς την Ουκρανία τότε σίγουρα μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες ασφαλείας στα σχολεία, ώστε να είμαστε σίγουροι πως τα παιδιά μας θα γυρίσουν σπίτια τους».

Τόνισε πως το έθνος πρέπει να αλλάξει την προσέγγισή του όσον αφορά στα ζητήματα ψυχικής υγείας και υπογράμμισε πως όλα αυτά είναι αποτελέσματα των κατεστραμμένων οικογενειών. Ζήτησε τα σχολεία να έχουν ένα μοναδικό σημείο εισόδου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως θα έπρεπε να υπάρχουν και πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας όπως οι ανιχνευτές μετάλλων, καλύτερα εκπαιδευμένοι οπλισμένοι φρουροί, αλλά και εκπαιδευμένοι δάσκαλοι και καθηγητές που θα μπορούσαν να κουβαλούν όπλα για να αντιμετωπίζουν καταστάσεις σαν κι αυτή στο Τέξας.

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της NRA, ο γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, υποστήριξε ότι ο περιορισμός της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ θα οδηγούσε σε αύξηση της εγκληματικότητας.