Τρίτη θητεία επιθυμεί ο πρωθυπουργός του Ιράκ παρά τις αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι ανακοίνωσε ότι πρόθεσή του είναι να παραμείνει στη θέση του και να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία, παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις, τόσο εντός της χώρας του όσο και από το εξωτερικό, να αντικατασταθεί και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

«Δεν θα αποποιηθώ ποτέ την υποψηφιότητά μου για τη θέση του πρωθυπουργού» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μαλίκι, ο οποίος κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Απριλίου, όμως οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η πολιτική που ακολούθησε υποκίνησε τη θρησκευτική βία και πυροδότησε την επίθεση των τζιχαντιστών σουνιτών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Μάλικι εξήγησε ότι ο συνασπισμός «Κράτος Δικαίου» του οποίου ηγείται έχει εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο και κατά συνέπεια ο ίδιος θα πρέπει να καταλάβει τη θέση του πρωθυπουργού.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει όρους γιατί κάτι τέτοιο θα παρέπεμπε σε δικτατορία, κάτι που απορρίπτουμε κατηγορηματικά» προστίθεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας της κυβέρνησης.

Τις τελευταίες ημέρες διπλωμάτες και αναλυτές επισημαίνουν ότι οι επιχειρήσεις των τζιχαντιστών που έφεραν το Ιράκ στο χείλος του εμφυλίου και η επιλογή του Μαλίκι να περιθωριοποιήσει τη σουνιτική μειονότητα έχουν περιορίσει τις πιθανότητές του να του ανατεθεί για τρίτη συνεχόμενη φορά η πρωθυπουργία.

Πολλοί μάλιστα έχουν καλέσει τον συνασπισμό του, τη σημαντικότερη πολιτική δύναμη των σιιτών, να επιλέξει έναν άλλον υποψήφιο. Με βάση έναν άγραφο νόμο στο Ιράκ, η προεδρία της κυβέρνησης ανατίθεται σε πολιτικό προερχόμενο από τη σιιτική πλειοψηφία.

«Η αποχώρηση από το πεδίο της μάχης μπροστά στις τρομοκρατικές οργανώσεις που διάκεινται εχθρικά απέναντι στο ισλάμ και την ανθρωπότητα θα σήμαινε ότι στερούμαι εθνικής και ηθικής ευθύνης. Ορκίζομαι στον Θεό ότι θα παραμείνω για να αγωνιστώ μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις και τους εθελοντές μέχρι την τελική ήττα των εχθρών του Ιράκ και του λαού του» συνεχίζει η ανακοίνωση του Μαλίκι.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα παραμείνει «πιστός στους ψηφοφόρους» που τον τίμησαν με την ψήφο τους.

«Πρέπει να σταθώ στο πλευρό τους σε αυτήν την κρίση και δεν θα επιτρέψω ποτέ » κατέληξε.