Τράπεζα της Ελλάδος: Πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Το έλλειμμα του 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ το Σεπτέμβριο του 2011 στο  ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 775 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος .

Όπως αναφέρεται,  το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 700 εκατ. ευρώ, λόγω του περιορισμού του ελλείμματος του ισοζυγίου των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 512 εκατ. ευρώ και της μείωσης των καθαρών πληρωμών για αγορές καυσίμων και πλοίων κατά 68 και 120 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων και πλοίων περιορίστηκε λόγω της σημαντικής μείωσης της δαπάνης για εισαγωγές κατά 726 εκατ. ευρώ ή 30,3%, παρά το ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές μειώθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 213 εκατ. ευρώ ή 15,9%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 75 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπές υπηρεσίες και υπηρεσίες μεταφορών, ενώ  οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες.

Το ισοζύγιο εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα 144 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 939 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2011 λόγω βελτίωσης του ισοζυγίου που αφορά τόκους μερίσματα και κέρδη, το οποίο εμφάνισε καθαρές εισπράξεις 160 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο εφέτος, έναντι καθαρών πληρωμών 909 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2011.

Το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 66 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 203 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2011, λόγω, της μείωσης των καθαρών μεταβιβαστικών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως προς την ΕΕ), σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2011, αλλά και της καταγραφής καθαρών εισπράξεων στο ισοζύγιο των λοιπών τομέων (κυρίως μεταναστευτικά εμβάσματα), έναντι ελλείμματος τον αντίστοιχο ίδιο μήνα του 2011.