Τράπεζα Κυπρου: Πιο χαλαρά περιοριστικά μέτρα εντός της ημέρας

Η Κεντρική Τράπεζα μετά από διαβουλέυσεις με την Τρόικα κατάφερε να αποδεσμεύσει το 10%  των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου πέραν των €100.000 καθώς και μερική χαλάρωση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίου.  Στόχος ήταν η αποδέσμευση του 40%.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου δήλωσε ότι στις 2:30 τα ξημερώματα και μετά από πολύωρες σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, και του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, συζητήθηκε και το 40% και τα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον κύριο Δημητρίου η κυπριακή πλευρά δεσμέυτηκε να δώσει κάποια στοιχεία ώστε να γίνει προσπάθεια να αποδευσμευτεί και το υπόλοιπο ποσό. Ο κύριος Δημητρίου απέδωσε τους λόγους μη αποδέσμευσης του υπόλοιπου ποσού στις αντιρρήσεις της Τροίκα, οι οποίοες όπως είπε έχουν να κάνουν με φόβους για εκροή κεφαλαίων.

Σημείωσε ωστόσο ότι δεν συντρέχει κίνδυνος εκροής κεφαλαίων καθώς είναι σε ισχύ περιοριστικά μέτρα .

Εντός της ημέρας σύμφωνα με τον κύριο Δημητρίου θα εκδοθει τρίτο διάταγμα για τα περιοριστικά μέτρα. Το διάταγμα θα έχει ως εξής:
•    Χαλαρώσεις για έκδοση επιταγών από άτομα μέχρι €9 χιλ. το μήνα ανά πιστωτικό ίδρυμα.
•    Κάθε άτομο μπορεί να εκδίδει επιταγές επί του λογαριασμού αυτού για οποιοδήποτε σκοπό κάθε μήνα
•    Αύξηση του ποσού από 5 στις 25 χιλιάδες για πληρωμές στο εγχώριο εμπόριο, είτε με επιταγή είτε με άλλο τρόπο πλην μετρητά χωρίς έγκριση από την ΚΤ
•    Δεν υπάρχει περιορισμός για δίδακτρα πανεπιστημίων εντός και εκτός Κύπρου
•    Στις καταθέσεις προθεσμίας επιτρέπεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την ημερομηνία λήξης για να προστεθούν άλλοι δικαιούχοι στην κατάθεση και για χρονικό διάστημα ίσο με το αρχικό.