Το Euroworking group ζήτησε να τηρηθούν τα προαπαιτούμενα και μετά να συζητηθεί το χρέος

Παρατείνεται η αγωνία για το θέμα της διευθέτησης του δημοσίου χρέους και του καθορισμού του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μια και στη συνεδρίαση του Euroworking group το μόνο που διαπιστώθηκε είναι οτι η επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές αποτελεί θετική εξέλιξη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παράλληλα οι τεχνοκράτες ζήτησαν από την Ελλάδα να τηρήσει τα προαπαιτούμενα και μετά να γίνει η συζήτηση για το χρέος.

Σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα, η Γερμανία τηρεί σκληρή γραμμή, καθώς ζητά να παραμείνουν στο 3,5% για 10 χρόνια μετά το 2018. Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει 3 χρόνια.

Όσον αφορά στο χρέος, η γερμανική εφημεριδα Handelsblatt ανέφερε οτι δανειστές ετοιμάζουν πακέτο για την ελάφρυνση του χρέους. Κεντρικό σημείο της πρότασης θα είναι μία ανταλλαγή χρέους, κατά την οποία ο ESM θα εξαγοράσει 13 δισ. ευρώ από δάνεια που οφείλει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), χρησιμοποιώντας κεφάλαια που προορίζονται για το ελληνικό πρόγραμμα και τα οποία έχουν μείνει αναξιοποίητα.

Μετά το σημερινό έκτακτο Euro Working Group, η σκυτάλη περνά στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, στις 11- 13 Μαΐου. Το θέμα του ελληνικού χρέους αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο Washington Group, παρά το γεγονός ότι δεν θα μετέχει ο Ισπανός υπουργός. Θα ακολουθήσει η τακτική συνεδρίαση του Euro Working Group στις 15 του μηνός, το οποίο θα αναλάβει και την προετοιμασία του Eurogroup της 22ας Μαΐου.