Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση των 186 εκατ. ευρώ

Εως το τέλος του έτους θα έχει εκταμιευθεί η δόση των 186 εκατ. ευρώ προς την Κύπρο σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Eurogroup.

Αναλυτικά, η εκταμίευση των 86 εκατ. ευρώ από το ΔΝΤ έχει προγραμματιστεί για τις 20 Δεκεμβρίου και έως το τέλος του έτους θα έχουν χορηγηθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ.

Το Eurogroup χαιρέτησε τα συμπεράσματα της δεύτερης αξιολόγησης της τρόικας για το κυπριακό πρόγραμμα προσαρμογής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι μακροοικονομικές συνθήκες βρίσκονται σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις του προγράμματος, ωστόσο η ανασφάλεια παραμένει υψηλή.

Η δημοσιονομική προσαρμογή της Κύπρου, συμβαδίζει με τα συμφωνηθέντα, αναφέρει το Eurogroup. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωράνε, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες. Επίσης, σημειώνεται πρόοδος αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάθρωση του χρηματοοικονομικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής χαλάρωσης των διοικητικών μέτρων.

Το Eurogroup, συνεχάρη τις κυπριακές αρχές για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε αυτή την αναθεώρηση και επισήμανε ότι η πλήρης και πιστή στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογή είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία.

Ειδικότερα, το Eurogroup, χαιρέτησε την αφοσίωση των κυπριακών αρχών στην ενδυνάμωση των ιδιωτικοποιήσεων όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.