Το brexit δεν θα γίνει με τον τρόπο του Τζόνσον σύμφωνα με τους βασικούς δείκτες

Μόλις τρεις εβδομάδες και μία ημέρα πριν το Ηνωμένο Βασίλειο -σύμφωνα με το πρόγραμμα- εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αίσθηση στις αγορές είναι ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Τουλάχιστον όχι ακόμα.

Σε μια σειρά περιουσιακών στοιχείων, βασικοί δείκτες δείχνουν ότι οι επενδυτές προβλέπουν συνθήκες σχετικής ηρεμίας γύρω στο τέλος του μήνα, με τις προβλέψεις για εκρηκτικές εξελίξεις να πηγαίνουν πιο πίσω, καθώς ενδυναμώνεται η άποψη ότι το Brexit θα καθυστερήσει.

Η αισιόδοξη αυτή εκτίμηση διατυπώνεται ακόμη και όταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ ελαττώνονται, ενώ φουντώνουν οι φήμες ότι ο πρωθυπουργός Boris Johnson θα μπορούσε να παραβιάσει τον νόμο αρνούμενος να ζητήσει παράταση της προθεσμίας εξόδου. Τον περασμένο μήνα ξεκαθάρισε ότι θα προτιμούσε να βρεθεί «νεκρός σε ένα χαντάκι» από το να ζητήσει από τις Βρυξέλλες για άλλη καθυστέρηση.

Ακολουθεί μια ματιά στις βασικές μετρήσεις της αγοράς:

Ο δείκτης των συναισθημάτων στις αγορές νομισμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου για την επόμενη εβδομάδα είναι ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων μηνών, πιθανώς επειδή οι traders αναμένουν ότι ο Johnson θα αναγκαστεί να επιδιώξει παράταση της προθεσμίας, απομακρύνοντας με αυτό τον τρόπο τη χώρα από την άκρη του βράχου. Μια παρόμοια απόκλιση μεταξύ των spot αγορών και των επενδυτικών επιλογών παρατηρήθηκε τον Αύγουστο, και κατά συνέπεια η λίρα ανέκαμψε κατά περίπου 2%.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για εφησυχασμό. Οι traders προηγούνται του παιχνιδιού και κοιτάζουν πέρα από την ημερομηνία αποχώρησης, στις 31 Οκτωβρίου, για το τι μπορεί να έρθει στη συνέχεια. Η μακροπρόθεσμη διάρθρωση της λίρας και η αναμενόμενη αστάθεια, που δείχνουν το κόστος της ασφάλισης έναντι των αδικαιολόγητων μεταβολών στο νόμισμα, είναι η υψηλότερη σε χρονικό ορίζοντα δύο μηνών.

Δεν υπάρχουν προφανείς προθεσμίες σε αυτή την περίοδο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγορά μπορεί να στηριχθεί μέσα από τις πιθανές εκλογές, αν ο Johnson ζητήσει επέκταση της προθεσμίας εξόδου.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές μετοχών αντιμετωπίζουν την αναταραχή που προκαλείται από τον εμπορικό πόλεμο, καθώς και τις περιδινήσεις στην Wall Street χάρη εξ αιτίας του πολιτικού δράματος στην Ουάσινγκτον. Εάν κανείς πετάξει το Brexit στο μίξερ, θα έχει ένα τέλειο κοκτέιλ για την αστάθεια. Ωστόσο, ο δείκτης VStoxx, ο οποίος μετρά τις αναμενόμενες διακυμάνσεις των τιμών για τις μεγαλύτερες εταιρείες της ζώνης του ευρώ, βρίσκεται κοντά στον πενταετή μέσο όρο του, πολύ πιο χαμηλά από τα υψηλά επίπεδα του 2019. Ένα παρόμοιο εύρος για τα «μεγάλα χαρτιά» της Μεγάλης Βρετανίας δεν απέχει πολύ από το χαμηλότερο επίπεδό του, μέσα σε ένα χρόνο.