Το bitcoin είναι τώρα μεγαλύτερο από τη Νέα Ζηλανδία, την Ρουμανία, τη Boeing…

Η εξαιρετική άνοδος των τιμών του bitcoin σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς για αυτό το ψηφιακό νόμισμα υπερβαίνει πλέον την ετήσια παραγωγή ολόκληρων κρατικών οικονομιών και την εκτιμώμενη αξία ορισμένων από τους κορυφαίους δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως.

Καθώς εξαπλώνεται η συζήτηση για το καθεστώς της φούσκας που δείχνει το bitcoin, η ναυαρχίδα των ψηφιακών νομισμάτων συνέχισε την πορεία της τη Δευτέρα, σταθεροποιούμενη πάνω από τα 11.000 δολάρια και κάνοντας τη φετινή της άνοδο, μεγαλύτερη από 1.000%. Οι μελετητές της αγοράς στο Coinmarketcap.com, θέτουν τη συνολική αξία όλων των bitcoins που βρίσκονται σε κυκλοφορία στα 190 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού το ψηφιακό νόμισμα έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο από τον Αύγουστο, όταν ένα bitcoin θα μπορούσε να σας επιτρέψει να αγοράσετε μια σημαντική ποσότητα αβοκάντο και τίποτα παραπάνω.

Εδώ είναι πέντε περιπτώσεις, που το bitcoin τις έχει ξεπεράσει από την άποψη της κεφαλαιοποίησης:

Το ΑΕΠ της Νέας Ζηλανδίας

Η οικονομία αυτού του κράτους της νοτιοανατολικής Ασίας, με μια οικονομία που στηρίζεται στον αγροτικό και τον τουριστικό τομέα, εκτιμάται σε 185 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Ιούλιο, δηλαδή περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια κάτω από το bitcoin. Η κεφαλαιοποίηση του πιο γνωστού ψηφιακού νομίσματος είναι επίσης μεγαλύτερη από τα αντίστοιχα ΑΕΠ του Κατάρ, του Κουβέιτ και της Ουγγαρίας.

Η Goldman Sachs και η UBS

Η πορεία του bitcoin οδήγησε αυτό το ψηφιακό νόμισμα να εκτιμάται περισσότερο από τις αντίστοιχες κεφαλαιοποιήσεις δυο από τις σημαντικότερες τράπεζες του κόσμου. Η κεφαλαιοποίηση της Goldman Sachs Group Inc. ήταν 97 δισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή, ενώ η UBS Group AG με έδρα τη Ζυρίχη έφτασε τα 67 δισεκατομμύρια δολάρια. Προσθέστε αυτούς τους αριθμούς μαζί και εξακολουθεί να υπολείπεται του bitcoin.

Και οι δύο μεγάλες οικονομικές εταιρείες υιοθέτησαν μια προσέγγιση για το ψηφιακό νόμισμα, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Lloyd Blankfein είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να σχεδιάσει μια στρατηγική τύπου bitcoin και η UBS – ο μεγαλύτερος διαχειριστής πλούτου στον κόσμο – είπε ότι δεν θα το συμπεριλάβει σε χαρτοφυλάκια που διαχειρίζεται, από το φόβο της απειλής μιας κατάρρευσης.

Boeing

Μπορεί να κατασκευάζει μεγάλα, τζάμπο αεροσκάφη, αλλά η κεφαλαιοποίηση της Boeing Co., ύψους 162 δις δολαρίων, είναι επίσης μικρότερο από εκείνο ενός ψηφιακού νομίσματος, το οποίο φυσικά δεν υπήρχε πριν από 10 χρόνια. Η εταιρεία που εδρεύει στο Σικάγο, η οποία χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη εταιρεία αεροδιαστημικής στον κόσμο, έχει ζωή πάνω από έναν αιώνα και απασχολεί 140.000 άτομα σε περισσότερες από 65 χώρες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.