Το Bitcoin έγινε 10 χρονών – Η αγορά κρυπτονομισμάτων αποτιμάται στα 200 δισ. δολάρια

Ήταν Χαλοουίν του 2008 όταν ο Σατόσι Νακαμότο, το οποίο αποτελεί ψευδώνυμο ενός ή περισσοτέρων προγραμματιστών, δημοσίευσε το περίφημο «white paper» του διάσημο ψηφιακού νομίσματος «Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System», το οποίο αναφέρεται σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα χρήματος που επιτρέπει συναλλαγές μέσω από δίκτυο P2P.

Άραγε αυτός, ή αυτή, να ήξερε τι πρόκειται να εξαπολύσει; Δέκα χρόνια μετά, το ψηφιακό νόμισμα που αναπτύχθηκε από τον μέχρι τώρα άγνωστο δημιουργό του αξίζει περισσότερα από 6.250 δολάρια, ακόμη και μετά τις τεράστιες διακυμάνσεις του τελευταίου έτους.

Καθότι τα πρώτα Bitcoin πωλήθηκαν ιδιωτικά, δεν είναι ξεκάθαρο πως να ορίσεις μια αρχική αξία. Μία από τις πρώτες και πιο γνωστές συναλλαγές ήταν το Μάιο του 2010 όταν 10.000 Bitcoin χρησιμοποιήθηκαν για να αγοραστούν δύο πίτσες αξίας 30 δολαρίων, δηλαδή για κάτι λιγότερο από ένα cent δολαρίου για κάθε Bitcoin!

Σχεδόν μια δεκαετία μετά, η κεφαλαιοποίηση ολόκληρης της αγοράς κρυπτονομισμάτων η οποία γεννήθηκε από το Bitcoin, αποτιμάται στα 200 δισ. δολάρια.