Το 2020 η εκμετάλλευση του ΦΑ στην Κύπρο

Η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο τοποθετείται γύρω στο 2020, δήλωσε την Τρίτη ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε ενδοκυβερνητική σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφορικά με θέματα ενέργειας, και  πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέλυσε στους συνάδελφους του Υπουργούς τον οδικό χάρτη που αφορά τις εξελίξεις στο θέμα από την εξόρυξη μέχρι και την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

«Έγινε μια λεπτομερέστατη καταγραφή για το τι απομένει να γίνει, ποιο δρόμο θα ακολουθήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ποια στάδια, και πότε προβλέπουμε να έχουμε την ευτυχή κατάληξη να χρησιμοποιούμε το δικό μας φυσικό αέριο και να το εκμεταλλευόμαστε εμπορικά», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Κληθείς να πει κατά πόσο έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου τοποθετείται γύρω στο 2020».

Σε σχέση με τη δημιουργία τερματικού σταθμού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αυτή είναι μια διαδικασία που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει και σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν οι σχεδιασμοί και μετά θα μπορεί να λεχθεί με ακρίβεια πότε θα ολοκληρωθεί το τερματικό.

Ερωτηθείς πόσα υπολογίζονται να είναι ετησίως τα έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αυτά είναι πράγματα που θα δούμε στην πορεία, όταν θα είμαστε σίγουροι για τη συνολική ποσότητα των αποθεμάτων φυσικού αερίου και την ποιότητα τους».

«Ακόμη μπροστά μας έχουμε τη δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12. Είναι πρόωρο να κάνουμε υπολογισμούς και να μιλάμε για αριθμούς, χωρίς να έχουμε τα τελικά στοιχεία», κατέληξε.