Το 2017 αποτελεί σημείο πολιτιστικής αναφοράς για την πόλη της Πάφου λέει ο Πρόεδρος

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του πάρκου «Μύθων και Γλυπτικής», στην Πάφο

Τον χαιρετισμό απηύθηνε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής.

“Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρευρίσκομαι στη σημερινή τελετή εγκαινίων του πάρκου «Μύθων και Γλυπτικής» και μεταφέρω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατόν να βρίσκεται σήμερα μαζί σας.

Η σημερινή εκδήλωση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Δήμου Γεροσκήπου και του Οργανισμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης «Πάφος 2017», υπήρξε αποτέλεσμα σύμπραξης Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών, οι οποίοι παρουσιάζουν έργα εμπνευσμένα από την ιστορία, τους θρύλους και την τοπική παράδοση, αναβαθμίζοντας την περιοχή και, παράλληλα, εμπλουτίζοντας τον πολιτιστικό και τουριστικό της χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο της σημερινής διοργάνωσης, θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε εκθέματα από «γλυκές δημιουργίες» 250 και πλέον μαθητών από επτά Δημοτικά Σχολεία της επαρχίας Πάφου, που συμμετέχουν στα Προγράμματα «Σχολεία εν Δράσει» και «Κοινωνικής Συμμετοχής» και τα οποία είναι ενταγμένα στο έργο του «Πάφος 2017» με την επωνυμία «Πάφος – Κήπος Γεύσεων». Τα παιδιά αναδεικνύουν με δημιουργικό τρόπο το μοναδικό στο είδος του τοπικό προϊόν της Γεροσκήπου –το περίφημο λουκούμι-, την πολυχρωμία του οποίου αξιοποιούν με πρωτοτυπία για να φτιάξουν ψηφιδωτά ποικίλης θεματολογίας.

Το 2017 αποτελεί σημείο πολιτιστικής αναφοράς για την πόλη της Πάφου, αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο. Μέσα από τον θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, ο Οργανισμός «Πάφος 2017» υλοποιεί ένα ποιοτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων πολυμορφικού χαρακτήρα, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στις χώρες, στους λαούς και στους πολιτισμούς τους, με βαθύτερο στόχο τον σεβασμό και την αποδοχή στο διαφορετικό, την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διαμόρφωση του υπαίθριου μουσειακού αυτού χώρου που φιλοξενεί έργα, μέσα στα οποία συνυπάρχουν αρμονικά και αλληλεπιδρούν η ιδιαιτερότητα, η πολιτισμική ταυτότητα και οι επιρροές του κάθε καλλιτέχνη.

Πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη διευρύνουν τους πολιτιστικούς μας ορίζοντες και αγκαλιάζουν απλόχερα την ανθρώπινη επικοινωνία ανάμεσα σε πολίτες και καλλιτεχνικούς δημιουργούς εντός και εκτός συνόρων. Είναι άλλωστε κοινή παραδοχή ότι η τέχνη και ο πολιτισμός γενικότερα καλλιεργούν την ψυχή και το πνεύμα του ανθρώπου, προάγουν υψηλές ιδέες και συντηρούν την ελπίδα για τη δημιουργία ενός καλύτερου και ειρηνικού κόσμου.

Ως Πολιτεία στηρίξαμε συνειδητά τον τομέα του πολιτισμού μέσα από συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Προς τον σκοπό αυτό, συνεχίσαμε να αναπτύσσουμε δράσεις και να υλοποιούμε έργα, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για τον πολιτισμό.

Πιο συγκεκριμένα:

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει αναπτύξει εθνική πολιτική αναφορικά με τον πολιτισμό και προχωρεί στη διοικητική ανασυγκρότηση των δομών που διαχειρίζονται τα σχετικά θέματα, αποσκοπώντας ακριβώς στην αποτελεσματική διεκπεραίωση των ζητημάτων του πολιτισμού.

Έχουν εμπλουτιστεί τα προγράμματα χρηματοδότησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων και έχουν εξορθολογιστεί οι διαδικασίες τους. Σε αυτό το πλαίσιο, από το 2016, λειτουργεί το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, το οποίο στοχεύει στην αρμονική πολιτιστική ανάπτυξη της υπαίθρου και αστικών Κέντρων μέσα από πολιτιστικές δράσεις υψηλού επιπέδου.

Πρόσθετα, στοχεύοντας στην προσέλκυση ξένων παραγωγών και στην περαιτέρω ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Κύπρο, έχει ετοιμαστεί σχέδιο κινήτρων για την οπτικοακουστική βιομηχανία.
Παράλληλα, υλοποιούνται μια σειρά από σημαντικότατα έργα πολιτιστικής υποδομής που αναβαθμίζουν ουσιαστικά τις πολιτιστικές δραστηριότητες του τόπου.

Ενδεικτικά αναφέρω:

• Την υπό εξέλιξη αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.

• Τις κατασκευαστικές εργασίες αναδιαμόρφωσης της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης.

•Την ολοκλήρωση της Στέγης Χορού Λευκωσίας και του Παπαδάκειου Δημοτικού Εικαστικού Κέντρου στη Λεμεσό.

• Την υπό εξέλιξη ανακαίνιση του πιο ιστορικού σχολείου της Κύπρου, του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

• Την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του Αρχαιολογικού Πάρκου Ιδαλίου.

• Τις βελτιωτικές εργασίες του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου και του Αρχαιολογικού Χώρου Κάτω Πάφου.

• Τη δημιουργία του Πολιτιστικού Χωριού στη Λέμπα.

• Τη δημιουργία και αναβάθμιση σημαντικών πολιτιστικών υποδομών στην Πάφο, στηρίζοντας έμπρακτα τον θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας «Πάφος 2017». Ο θεσμός στηρίχθηκε επίσης και με χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ όλους όσοι έχουν συμβάλει, ώστε η Πάφος να παρουσιάζει μέχρι σήμερα μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Φίλες και Φίλοι,

Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι, με την ολοκλήρωση των εργασιών που προγραμματίζονται να γίνουν στο πάρκο «Μύθων και Γλυπτικής», θα διαμορφωθεί ένας ποιοτικός, ψυχαγωγικός χώρος για τους Δημότες, αλλά και τον κάθε επισκέπτη, ο οποίος αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη της Γεροσκήπου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Δήμο Γεροσκήπου και στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017» για τη σημερινή διοργάνωση, καθώς και όλους τους συντελεστές, οι οποίοι, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προκύπτουν από τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ενεργοποιούνται και συμμετέχουν με χαρά και ενθουσιασμό, καταθέτοντας δημιουργικά έργα που προβάλλουν την παιδεία, την παράδοση και την ταυτότητα του τόπου μας. Ιδιαιτέρως θα ήθελα να συγχαρώ τους καλλιτέχνες, των οποίων τα έργα θα κοσμούν το πάρκο «Μύθων και Γλυπτικής» καθώς επίσης τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των επτά Δημοτικών Σχολείων της επαρχίας Πάφου για τη συνολική τους δράση στις εκδηλώσεις του «Πάφος 2017» και για την έξυπνη και πρωτότυπη γλυκιά τους παρέμβαση στη σημερινή τελετή εγκαινίων.

Θερμά συγχαρητήρια απευθύνω επίσης στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Πάφου για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ετοίμασαν και θα παρουσιάσουν, αλλά και γενικότερα για τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις που αναβαθμίζουν το επίπεδο της παιδείας και του πολιτισμού στην πόλης της Πάφου”.