Το 2015 πωλήθηκαν πάνω από 1,3 δισεκατομύρια smartphones παγκοσμίως

Μπορεί οι προβλέψεις να μην ήταν οι καλύτερες για το 2015 (καθώς μεγάλες αγορές έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν σημάδια κορεσμού) όμως οι Κασσάνδρες δεν επαληθεύτηκαν, και πωλήθηκαν μέσα στο 2015 πάνω από1,3 δισεκατομμύρια τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει μια άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά στο 10,3%, αριθμός ο οποίος φαντάζει απίστευτος.

Το γεγονός αυτό βασίζεται κυρίως στην μεγάλη άνοδο που παρουσίασαν οι κινέζικες εταιρίες οι οποίες είναι πλέον οι επτά από την δεκάδα των πιο μεγάλων εταιριών σε όλο τον κόσμο. H Huawei ιδιαίτερα είχε μία πολύ ξεχωριστή χρονιά για το 2015, ξεπερνώντας την Lenovo και κρατώντας πλέον σταθερά την τρίτη θέση. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε η Xiaomi εμπρός και αυτή από την νέα ιδιοκτήτρια της Μotorola, παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να ξεπεράσει τελικά το όριο των 100 εκατομμυρίων μονάδων.

Στην κορυφή της αγοράς παραμένουν οι δύο μεγαλύτερες και πιο γνωστές εταιρίες του χώρου, όμως η Samsung παρουσίασε μία πτώση στις πωλήσεις περίπου 1,8%, χάνοντας παράλληλα και 3 πολύτιμες μονάδες στο μερίδιο αγοράς. Η θέση της στην πρώτη θέση δεν κινδυνεύει από την Apple, η οποία αν δεν βγάλει μία μεγάλη γκάμα μοντέλων μέσα στο 2016 (κάτι που φυσικά αποκλείεται) θα παραμείνει σταθερά στην δεύτερη θέση. Πάντως οι προβλέψεις για τους κορεάτες δεν είναι ευοίωνες για το 2016, καθώς ακόμα και αν το επερχόμενο S7 είναι πραγματικά κορυφαίο από κάθε άποψη, οι υπολογισμοί κάνουν λόγο για μείωση ακόμα 2 ποσοστιαίων μονάδων, και σχεδόν αδύνατο να φθάσει τον αριθμό των 320 εκατομμυρίων τηλεφώνων που πούλησε μέσα στο 2015.

Όσο για την άλλη πλευρά, την Apple η παρουσία των 6 και 6Plus ενίσχυσαν τις πωλήσεις της εταιρίας κατά 17,7%, φθάνοντας στις 227 εκατομμύρια μονάδες, φέρνοντάς της σε μερίδιο αγοράς το 17,5% σε παγκόσμιο επίπεδο. Όχι και άσχημα, ιδίως αν σκεφτούμε τα μεγάλα περιθώρια κέρδους που αφήνουν τα ακριβά τηλέφωνα της εταιρίας, σε σχέση με τα συμπιεσμένα κέρδη που παρουσιάζουν τα μεσαίας κατηγορίας δημοφιλή τηλέφωνα της Samsung.