Το χρηματοδοτικό κενό δείχνει και νέο δάνειο

Το δημοσιονομικό κενό του 2014 και του 2015 και οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν φέρει στο επίκεντρο των συζητήσεων και το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου που θα χρειαστεί η Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της την προσεχή διετία.

Μάλιστα, το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, που αποκαλύπτουν οι προθέσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αλλάζει την ατζέντα των επικείμενων συζητήσεων με την τρόικα, οι οποίες, εκτός από την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, θα επικεντρωθούν στον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που διαπιστώνεται για την περίοδο 2014 – 2016.

Το νέο δάνειο αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα, καθώς υπάρχουν ακάλυπτες δανειακές ανάγκες από το β’ εξάμηνο του 2014 και μέχρι το 2016, κάτι που αναγνωρίζουν και κυβερνητικά στελέχη, που πλέον ανοικτά για τη λήψη ενός νέου δανείου που θα προσεγγίζει τα 20 δισ. ευρώ, αποσυνδέοντας ωστόσο το δάνειο με τη λήψη του τρίτου μνημονίου.

Η ελληνική πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά τη συζήτηση νέα μέτρα και βασίζει την επιχειρηματολογία της στην υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, το οποίο σύμφωνα με κάποιες πηγές ίσως φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 812 εκατ. ευρώ του στόχου του Προϋπολογισμού του 2013.

Ωστόσο, την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς για πρόσθετο δανεισμό, χωρίς την σύναψη μνημονίου οικονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καταρρίπτουν δηλώσεις κοινοτικών στελεχών, οι οποίοι διαμηνύουν ότι «ακόμα και ένα ευρώ να δανειστεί από τον μηχανισμό στήριξης, απαιτείται η σύναψη δανειακής σύμβασης».

«Η κυβέρνηση και η τρόικα προχωρούν σε νέο μνημόνιο, με νέα εξαθλίωση των Ελλήνων πολιτών» τονίζει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και επισημαίνει ότι «Οι πολίτες έχουν πλέον υποχρέωση να αντισταθούν σε αυτή την αποτυχημένη πολιτική που οδηγεί την ελληνικήν οικογένεια στην εξαθλίωση”.