“Το φυσικό αέριο ανήκει σε όλους τους Κύπριους”…

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπτ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης που έδωσε κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, δήλωσε ότι το  φυσικό αέριο ανήκει σε όλους τους Κύπριους .

Δεν είναι δυνατόν, ανέφερε  να αποδεχτούν μια συμφωνία χωρίς δυο κράτη και πολιτική ισότητα, ενώ σημείωσε πως μια λύση του Κυπριακού θα επιφέρει οφέλη και στις δυο πλευρές και θα συμβάλει στην ηρεμία, τη σταθερότητα και στην ευημερία στην περιοχή.

Το ψευδοκράτος υποστήριξε, είναι ένα “δημοκρατικό κράτος” το οποίο στέκεται στα πόδια του, κατά την έκφρασή, και είπε πως είναι περήφανοι για την οικονομική πρόοδο σε αυτό που σημειώνεται με τη συμβολή της Τουρκίας.

Σε ερώτηση για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως το άνοιγμα της Σχολής δεν αποτελεί πρόβλημα και πως ζήτησαν τη συντήρηση δυο τεμενών στην Αθήνα αλλά τίποτε δεν έγινε για αυτό.

Από την πλευρά του κ. Ερογλου αφού έμπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν ανέφερε πως Τουρκία και ψευδοκράτος αποτελούν κλαδιά ενός δέντρου που έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία.

“Η Κύπρος είναι η πατρίδα μας και είμαστε ισότιμοι ιδιοκτήτες και εταίροι σε αυτό το νησί” ανέφερε και υποστήριξε πως στόχος τους είναι μια διαρκής λύση, ειρήνη και ελευθερία.

Ανέφερε πως πάντα προσπαθούσε να προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και πως ενημέρωσε τα ΗΕ ότι θα συνεχίζει τις συνομιλίες από το σημείο που αυτές σταμάτησαν.

Πρόσθεσε πως θέτουν και θα συνεχίσουν να θέτουν “εποικοδομητικές προτάσεις αλλά η υπομονή του λαού έχει σχεδόν εξαντληθεί” κατά την έκφρασή του.

Σύμφωνα με τον Ερογλου σήμερα φοιτούν στο ψευδοκράτος πέραν των 60 χιλιάδων φοιτητών σε οκτώ λεγόμενα πανεπιστήμια. Εξάλλου ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε πως στόχος τους είναι να φθάσουν τις 60 χιλιάδες τουριστικές κλίνες και τα δυο εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Σε ό,τι αφορά το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα αφού ανέφερε πως αυτό θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα τελέσει τα εγκαίνιά του μαζί με τον Ερντογάν, επεσήμανε πως αυτό θα καλύψει τις υδατικές ανάγκες για να επόμενα 50 χρόνια και θα αποτελέσει έργο ειρήνης για την Κύπρο και την περιοχή.

Είπε πως είναι “άδικο οι Τουρκοκύπριοι να συνεχίσουν να βρίσκονται υπό τα εμπάργκο και την απομόνωση στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τις τέχνες”, προσθέτοντας πως αυτό “αποτελεί ντροπή για τον κόσμο και την ΕΕ”.