Το Υπ. Εργασίας απορρίπτει τα περί ωραιοποίησης της κατάστασης για την ανεργία

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με σημερινή ανακοίνωσή του απορρίπτει χθεσινή τοποθέτηση της ΠΕΟ ότι η Υπουργός, Ζέτα Αιμιλιανίδου επιχείρησε σε δημοσιογραφική διάσκεψη την Πέμπτη, ωραιοποίηση της κατάστασης γύρω από το θέμα της ανεργίας.

«Ποια είναι τα στοιχεία για τα οποία έγινε προσπάθεια ωραιοποίησης; Ότι το 63% της συνολικής αύξησης της ανεργίας μεταξύ Ιουλίου 2012 και Ιουλίου 2013 σημειώθηκε μεταξύ του τελευταίου τριμήνου του `12 και του πρώτου τριμήνου του `13 όπου οι άνεργοι έφτασαν τις 71.000, ενώ μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου `13 η αύξηση της ανεργίας αντιπροσώπευε μόνο το 29% της συνολικής αύξησης της ανεργίας παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις λόγω της απόφασης του Eurogroup;» διερωτάται στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο.

Οι δηλώσεις της Υπουργού, η οποία είναι πλήρως ενήμερη για την κατάσταση, προστίθεται, στηρίχθηκαν σε συγκεκριμένα και επιβεβαιωμένα στατιστικά στοιχεία και στα επίσημα στατιστικά στοιχεία που η Υπουργός κατέθεσε, είπε ότι διαφαίνεται μια τάση συγκράτησης της αύξησης της ανεργίας, αφού η αύξηση μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 2013 ήταν κατά πολύ χαμηλότερη από την αύξηση που παρατηρήθηκε μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του `12 και του πρώτου τριμήνου του `13 και την οποία απέδωσε, μεταξύ άλλων, και στα σχέδια που υλοποιεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της.

Η Υπουργός, αναφέρεται περαιτέρω, είπε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Στατιστικής Υπηρεσίας, το τελευταίο τρίμηνο του 2012 η ανεργία ήταν στο 12,7% και ακολούθως το πρώτο τρίμηνο του 2013 έφτασε στο 15,9%, που αντιστοιχεί σε 71 χιλιάδες ανέργους.

Εξήγησε πως μετά το πρώτο τρίμηνο του 2013 και μέχρι τον Ιούλιο του `13, η αύξηση που παρατηρήθηκε στο ποσοστό της ανεργίας ήταν της τάξης της 1,5 ποσοστιαίας μονάδας. «Μετά το πρώτο τρίμηνο του 2013 μπορούμε να πούμε ότι, με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα, τα οποία θα επιβεβαιωθούν ακολούθως, η αύξηση που παρατηρείται είναι της τάξης της 1,5 ποσοστιαίας μονάδας και αυτό μας δίνει την ελπίδα ότι διαφαίνεται μια τάση συγκράτησης της αυξητικής τάσης της ανεργίας που παρατηρήθηκε, της τάξης των 3,2 ποσοστιαίων μονάδων, μεταξύ του τελευταίου τριμήνου του 2012 και του πρώτου τριμήνου 2013», ανέφερε η Υπουργός Εργασίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Περαιτέρω, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε τη μεγάλη αύξηση που παρατηρήθηκε τον μήνα Αύγουστο στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων στον Τομέα των Τραπεζών, λόγω της εφαρμογής εθελούσιων σχεδίων αφυπηρέτησης κυρίως στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής που αναμφίβολα επηρέασε το επίπεδο της ανεργίας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Υπουργός, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον τομέα των τραπεζών αυξήθηκε από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι τον Αύγουστο του 2013 κατά 1285 άτομα ή κατά 140,7% ενώ μεταξύ Αυγούστου 2012 και 2013 αυξήθηκε κατά 1701 άτομα ή ποσοστό 342,3%,. Βάσει των στοιχείων εγγεγραμμένης ανεργίας, οι άνεργοι στον τομέα των τραπεζών έφθασαν τις 2.198 τον Αύγουστο του 2013, και προήλθαν από τις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής λόγω των σχεδίων εθελούσιας που εφαρμόστηκαν, όπως είπε η Υπουργός.

Διευκρίνισε ακόμα ότι στο πλαίσιο του σχεδίου τοποθέτησης νέων πτυχιούχων σε επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής πείρας, που εφάρμοσε η Κυβέρνηση, έχουν προσφερθεί 3.400 θέσεις για απασχόληση των νέων, οι οποίοι δεν θα αφαιρεθούν από τον κατάλογο των ανέργων, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν περιορίζεται μόνο στο να εξετάζει τους αριθμούς και τα νούμερα, αλλά «αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που έχει ο κάθε συμπολίτης μας στην Κύπρο και την αγωνία του να βρει δουλειά».

Παρατίθεται, επίσης, η δήλωσή της κ. Αιμιλιανίδου ότι «σε λίγες μέρες θα ανακοινωθούν νέα σχέδια για επιδότηση της εργασίας γιατί στόχος της Κυβέρνησης είναι όσο το δυνατό περισσότεροι άνεργοι να μπορούν να βρουν εργασία», για να καταλήξει η ανακοίνωση ότι «από τα πιο πάνω επίσημα και επιβεβαιωμένα στοιχεία καταδεικνύεται ακριβώς η συστηματική, σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια που γίνεται καθημερινά εν σχέση με την ανεργία που υπάρχει στην Κύπρο».