Το Υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιες αρχές τι κάνουν;

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος και ένας από τους καλύτερους Υπουργούς που πέρασαν από το Υπουργείο Υγείας.

Μάλλον όμως αυτό το θέμα του έχει διαφύγει γιατί σίγουρα ένας Υπουργός δεν μπορεί να ελέγξει τα πάντα.

Μιλάμε βέβαια για τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων που εδώ και αρκετά χρόνια κάποιοι “πειρατές” τα κατασκευάζουν ανεξέλεγκτα και χωρίς  κανένα απολύτως υγειονομικό έλεγχο με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία  πολλών ανθρώπων.

Πολλοί κατασκευάζουν τα υγρά αυτά σε κουζίνες σπιτιών ακόμα και σε τουαλέτες… εαν είναι δυνατόν… Τα πουλάνε βέβαια σε πολύ χαμηλότερη τιμή από τα εισαγόμενα υγρά τα οποία είναι ελεγμένα και έχουν περάσει από τόσους ελέγχους.

Βάσει Ευρωπαικής νομοθεσίας του 2015 όλα τα υγρά αναπλήρωσης πρέπει να είναι σε συσκευασία μέχρι 10ml με περιεκτικότητα νικοτίνης, 20mg ανά 1ml.

Ενώ η ΕΕ, είχε δώσει περιθώριο 2 χρόνων για πρετοιμασία και εφαρμογή του νόμου στις διάφορες χώρες, στη Κύπρο αποφάσισαν να καταθέσουν κατεπείγον νομοσχέδιο για επιβολή φορολογίας στα εισαγόμενα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τέλος  Σεπτεμβρίου.

Πληροφοριακά στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν επιβάλλεται καμία απολύτως φορολογία γιατί μέχρι και το Υπουργείο Υγείας της χώρας δίνει συνταγές για να μπορούν να προμηθευτούν ηλεκτρονικό τσιγάρο ούτως ώστε να  σταματήσουν το κάπνισμα.

Στη Κύπρο σημειώστε τι γίνεται στο θέμα φορολογίας: Επιβάλλουν δασμούς στους εισαγωγείς και κάποιος από τους “νόμιμους” κατασκευαστές παίρνει απλά τηλέφωνο και ενημερώνει τη ποσότητα που κατασκέυασε, και πάνω σε αυτή τη ποσότητα επιβάλλεται ο δασμός. Ασε που βρήκαν τρόπο να πουλάνε τα υγρα αναπλήρωσης ξεχωριστά και να λένε σε αυτά δεν επιβάλλεται φόρος… Αλλωστε ποιος θα τους ελέγξει;;;

Απίστευτο και όμως αληθινό….

Κατά την άποψη μου, πρέπει το Υπουργείο Υγείας  και οι υπόλοιπες Αρχές να λάβουν επειγόντως αυστηρά μέτρα πρώτα από όλα γιατί κάποιοι ‘πειρατές” θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, και δεύτερον τι γίνεται με το θέμα τη φορολογίας;

Ποιος τους ελέγχει; Από ποιο χημείο πέρασαν τα επιβαλλόμενα τεστ;

Δηλαδή σε αυτό το τόπο ότι δηλώσεις είσαι και κάνει ο καθένας ότι θέλει;