Το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρεί στην διαφοροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής

Τα συμπεράσματα του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ οριοθετούν την εντός διμήνου παρουσίαση της νέας μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου της ΕΕ.

Εν όψει της αναθεώρησης της δικής μας μεταναστευτικής πολιτικής, η Κύπρος διεκδίκησε, τόσο μέσα από την κατ’ ίδιαν συνάντηση με την αρμόδια Επίτροπο Ylva Johansson όσο και με τις παρεμβάσεις του Υπουργού Εσωτερικών στην σύνοδο, την συμπερίληψη προνοιών στην νέα πολιτική για την συγκρότηση ενιαίου καταλόγου ασφαλών χωρών, την ενεργοποίηση των μηχανισμών επιστροφής σε τρίτες χώρες από την FRONTEX, αλλά και την ανάληψη από μέρους της ΕΕ πρωτοβουλίας για επίτευξη συμφωνιών με τρίτες χώρες.

Πρόσθετα, εξασφαλίσαμε την από μέρους του FRONTEX και του ΕΑΣΟ παροχή τεχνικής υποστήριξης και εμπειρογνωμοσύνης για τα υπό δημιουργία κλειστά κέντρα αλλά και την διαβεβαίωση ότι ο FRONTEX είναι έτοιμος να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των επιστροφών της Κύπρου σε τρίτες χώρες.

Με εφόδιο τις νέες αλλαγές που προκρίθηκαν στον Ευρωπαϊκό χώρο, το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρεί στην διαφοροποίηση της μεταναστευτικής μας πολιτικής με στόχο την αντιμετώπιση ενός από τα σοβαρότερα προβλήματα με τα οποία η Δημοκρατία βρέθηκε πότε αντιμέτωπη.