Το ΥΠΕΞ καλωσορίζει την Αιγυπτιακή πρωτοβουλία για τερματισμό της Λιβυκής διένεξης

Το ΥΠΕΞ καλωσορίζει την Αιγυπτιακή πρωτοβουλία για τερματισμό της Λιβυκής διένεξης

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως γειτονικού κράτους και μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλωσορίζει την Αιγυπτιακή πρωτοβουλία για τερματισμό της Λιβυκής διένεξης και την επαν-ενεργοποίηση της πολιτικής διαδικασίας. Η πρωτοβουλία του Καϊρου εδράζεται στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στα Συμπεράσματα της Διάσκεψης Βερολίνου. Σε αυτά αποτυπώνεται η βούληση της διεθνούς κοινότητας ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης της Λιβυκής διένεξης είναι η αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας και η αναγκαιότητα της άμεσης κατάπαυσης του πυρός σε όλη την Λιβυκή επικράτεια.

Ακρογωνιαίο λίθο για την ευόδωση της βούλησης της διεθνούς κοινότητας αποτελούν η άμεση αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων, ο αφοπλισμός των πολιτοφυλακών και παραστρατιωτικών δυνάμεων και ο άμεσος τερματισμός της παραβίασης του εμπάργκο όπλων που σχετίζεται με την Λιβύη. Η προτεινόμενη πολιτική διαδικασία θα πρέπει να είναι λιβυκής ιδιοκτησίας και να συμπεριλαμβάνει όλες τις περιφέρειες και την κοινωνία των πολιτών, και να διαλαμβάνει την ισότιμη εκπροσώπηση γυναικών, νεολαίας και των διαφόρων φυλετικών ομάδων που συνθέτουν το πλούσιο μωσαϊκό της λιβυκής κοινωνίας.

Η ειρήνευση στην Λιβύη θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην χώρα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Αφρικής, υπό-Σαχάριας Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου.