Το τρόφιμο που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο Παχέος Εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ή ακριβέστερα ορθοκολικός καρκίνος, αποτελεί παγκοσμίως τον τρίτο πιο συχνό καρκίνο στους άντρες και τον δεύτερο στις γυναίκες.

Περισσότερες από 1.2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις αυτής της μορφής καρκίνου εμφανίζονται ετησίως.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξαν ότι, πέρα από τη χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου συμβάλλει ουσιαστικά και η υψηλή κατανάλωση ελαιόλαδου. Μάλιστα, οι ίδιοι ερευνητές παρουσίασαν και τον πιθανό μηχανισμό δράσης πίσω από αυτή τη διαπίστωση, ενώ ανέφεραν ότι, αν και για την Ελλάδα περίμεναν πιο υψηλή συχνότητα εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου λόγω συχνής κατανάλωσης κόκκινου κρέατος (γεγονός που σηματοδοτεί την ανάγκη για διατροφική επιστροφή στις ρίζες μας), εντούτοις κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε, με βασική αιτία το ελαιόλαδο που φαίνεται να μας προστατεύει από τις άλλες κακές μας συνήθειες.

Θωράκιση και απέναντι στον καρκίνο του μαστού
Πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν ενισχύσει σημαντικά την υπόθεση ότι το ελαιόλαδο, τόσο ως πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών όσο και ως πηγή άλλων ευεργετικών ουσιών όπως η ελαιοευρωπεΐνη συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση του ενδεχομένου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ας σημειωθεί εδώ πως δύο μελέτες που έδειξαν ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, δεν εξέτασαν την πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών ελαιόλαδου σε σχέση με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, αλλά τα επίπεδα ελαϊκού οξέος στο αίμα ή στα κύτταρα. Τα επίπεδα ελαϊκού οξέος στο αίμα και στους ιστούς σχετίζονται κυρίως με τον ενδογενή μεταβολισμό (και τη δράση συγκεκριμένου ενζύμου) και πολύ λιγότερο με την πρόσληψη ελαϊκού μέσα από τη διατροφή. Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά (λίπος κρέατος, λίπος γαλακτοκομικών) και χαμηλή σε πολυακόρεστα (λιπαρά ξηρών καρπών, ψαριών και φυτικών ελαίων) ευνοεί τη δράση του ενζύμου εκείνου που συμμετέχει στο να παραχθεί στον οργανισμό το ελαϊκό οξύ σε υψηλές ποσότητες.