Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας διευκρινίζει σχετικό δημοσίευμα

Απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος με τίτλο «Κατεβασμένα ρολά στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας»

Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» ημερομηνίας 12 Δεκεμβρίου 2016 και τίτλο «Κατεβασμένα Ρολά στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας», το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώνει ότι η αφαίρεση αμιαντούχων υλικών από κτήρια του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) παρακολουθείται από αρμόδιους Επιθεωρητές του Τμήματος.

Το έντυπο με τίτλο «Ειδοποίηση για Εργασίες με Αμίαντο» μαζί με το σχετικό Σχέδιο Εργασίας παραλήφθηκαν από το Επαρχιακό Γραφείο Επιθεώρησης Εργασίας Λευκωσίας και το Σχέδιο Εργασίας εγκρίθηκε από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

Ο χώρος εκτέλεσης των εν λόγω εργασιών επιθεωρήθηκε από αρμόδιους Επιθεωρητές στην παρουσία του Λειτουργού Ασφάλειας του ΡΙΚ και του εργολάβου, ώστε να διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την ασφαλή διεξαγωγή των εργασιών τόσο για τα πρόσωπα στην εργασία, όσο και για άλλα πρόσωπα που πιθανό να επηρεάζονται.

Σε ό,τι αφορά στην εκτέλεση των εν λόγω εργασιών κατά τη διάρκεια του Σαββάτου ή της Κυριακής, σημειώνεται ότι αυτή αποτελεί καλή πρακτική με την οποία διασφαλίζεται η μείωση του αριθμού των προσώπων που πιθανόν να επηρεάζονται από τις εργασίες αφαίρεσης αμιαντούχων υλικών και συνάδει με τις γενικές αρχές πρόληψης των κινδύνων στην εργασία που προβλέπονται και στον περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμο.

Με βάση τα πιο πάνω δεν ευσταθεί ο τίτλος του δημοσιεύματος «Κατεβασμένα ρολά στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας». Αντίθετα, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας ενέκρινε το Σχέδιο Εργασίας, επιθεώρησε τον χώρο και παρακολουθεί την εξέλιξη της εργασίας αυτής καθηκόντως.