Το Τμήμα Αρχαιοτήτων καλεί τον Δήμαρχο Πάφου να τεκμηριώσει τις καταγγελίες του

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων θεωρεί υποχρέωσή του, λόγω των συνεχιζόμενων καταγγελιών του Δημάρχου Πάφου κ. Φαίδωνα Φαίδωνος μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κατά λειτουργών του Αρχαιολογικού Μουσείου της επαρχίας Πάφου και γενικότερα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, να δηλώσει ότι πρόκειται για καταγγελίες ανυπόστατες και πέραν από κάθε λογική που θίγουν την τιμή, την αξιοπρέπεια και την ηθική ακεραιότητα των λειτουργών του.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων θεωρεί ότι ο Δήμαρχος Πάφου πρέπει να καταθέσει άμεσα τα όποια στοιχεία κατέχει για διερεύνηση του θέματος, διαφορετικά οι καταγγελίες τού αποτελούν συκοφαντική δυσφήμιση. Το ζήτημα που έχει ανακύψει από τις καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου είναι μείζονος σημασίας και εξαιρετικά ευαίσθητο για το Τμήμα Αρχαιοτήτων και δεν θα πρέπει να αμαυρωθεί το κύρος και η αξιοπιστία του με ενδεχόμενες υποθετικές και μη τεκμηριωμένες καταγγελίες. Τέτοιου είδους καταγγελίες σίγουρα δεν βοηθούν ούτε την ίδια την Πάφο, που έχει παγκόσμια φήμη ως αρχαιολογικός προορισμός, και γενικότερα την Κύπρο με την πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων θεωρεί ότι η συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς φορείς είναι ο καλύτερος δρόμος για την ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας μας.

Πρέπει να τονιστεί ότι εδώ και αρκετά χρόνια έχει ξεκινήσει στο Τμήμα Αρχαιοτήτων ένα τεράστιο έργο ψηφιοποίησης των Αρχείων του, το οποίο συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Ήδη έχουν ψηφιοποιηθεί 1517 αρχαία μνημεία, 3440 αρχαιολογικές επισκοπήσεις και 14731 αρχαιολογικά αντικείμενα.