Το τέλος των ψευδαισθήσεων και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης

Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη,  Οικονομολόγου – Φοροτεχνικού

Σε αγώνα δρόμου δέκα ημερών για να εκπληρώσει μέχρι το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου και τα τελευταία προαπαιτούμενα που απέμεναν ανοικτά για να εγκριθεί η πρώτη δόση των 5,7 δισ. ευρώ προς την χώρα μας, επιδίδεται πλέον η κυβέρνηση.

Η σκανδαλολογία των ημερών για ευθύνες του πολιτικού κόσμου στη διαχείριση δεκαετιών έρχεται να κρύψει το έγκλημα που συντελείται αυτή τη περίοδο. Είναι αναμφίβολο ότι υπήρξε και διαφθορά και κακοδιαχείριση σε όλους τους τομείς μόνο που η δικαιοσύνη ξαφνικά από τυφλή έγινε διατεταγμένη με τη κρατική εξουσία σε ρόλο υποβολέα. Το όλο έργο ανεξάρτητα από σκηνοθεσία έχει κακούς θιασάρχες.

Παρότι τα περισσότερα από τα 110 συνολικά της 3ης αξιολόγησης έχουν ήδη ολοκληρωθεί, εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών της ευρωζώνης που μετέχουν στο Euroworking group (EWG) ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή τους, διαβλέπουν τάση χαλάρωσης στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων και ασκούν πίεση για ολική εφαρμογή των συμφωνηθέντων για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Αφήνοντας πίσω τους το πανηγυρικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας για την έκδοση του ομολόγου και την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαρακης συνταξίδεψε αεροπορικώς χθες το απόγευμα για τρεις ώρες με τον επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών, κύριο Ντέκλαν Κοστέλο, προκειμένου να μεταβούν στις Βρυξέλλες και να ενημερώσουν το Euroworking group για την πορεία υλοποίησης των μέτρων που συμφωνήθηκαν και ψηφίστηκαν το Ιανουάριο. Και αυτό επειδή ο Ιρλανδός αξιωματούχος της Κομισιόν είχε καταφτάσει νωρίτερα στην Αθήνα, συνοδεύοντας τον πολιτικό του προϊστάμενο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, στο ταξίδι του στη χώρα μας.

Σε σαφώς πιο αυστηρούς τόνους, σύμφωνα με άλλες πηγές, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης επέμειναν κατά την συνεδρίαση του EWG στην ανάγκη επίσπευσης των πλειστηριασμών, συνδέοντάς την όχι μόνον με την εκταμίευση του υπολοίπου της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως με τα τεστ κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών. Η ανησυχία έγκειται πως μπορεί να πάρουν μπροστά οι πλειστηριασμοί, όταν θα είναι πολύ αργά για τις τράπεζες.

Επισήμως έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ότι οι μαζικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν ουσιαστικά από την Πρωτομαγιά, αλλά με βάση την συμφωνία δεν απαγορεύεται να γίνουν και νωρίτερα πλειστηριασμοί, είτε ηλεκτρονικοί, είτε και με φυσική παρουσία στα Ειρηνοδικεία. Ιδιαίτερα αυστηρός στο θέμα αυτό εμφανίζεται και ο Ντέκλαν Κοστέλο επειδή, ως επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, έχει δει μία φορά μόνον να γίνονται πλειστηριασμοί, στις 29 Νοεμβρίου 2017, ενώ έκτοτε οι περισσότεροι έχουν αναβληθεί, λόγω αποχής των συμβολαιογράφων, αργιών κλπ.

Αλλά την ίδια ώρα χθες, και στην Αθήνα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί έλεγε στο συνέδριο του Economist πως δεν υπάρχει κανένας χώρος για εφησυχασμό: «Το 80-90% της διαδρομής έχει ήδη διανυθεί» είπε, όμως «η χώρα πρέπει μέχρι το τέλος να συνεχίσει να παραδίδει μεταρρυθμίσεις».

Από πλευρά του, ο κύριος Χουλιαράκης υπερασπίστηκε την πρόοδο που έχει σημειωθεί από πλευράς προαπαιτούμενων που εκκρεμούν από την 3η αξιολόγηση, καθησυχάζοντας τους ευρωπαίους ομολόγους του στο EWG ότι απομένουν ελάχιστα μέχρι το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου.

Ειδικά για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κύριος Χουλιαράκης τόνισε πως το χρονοδιάγραμμα τηρείται κανονικά. Ωστόσο εκείνη του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού συνδέεται με την απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο διαβιβάστηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπτυξη του Ελληνικού. Όπως υποστήριξε, μόνο τρία από τα 110 προαπαιτούμενα παραμένουν ανοιχτά, τα οποία όμως δεν βρίσκονται στον έλεγχο της κυβέρνησης (η απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό, η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το δίκτυο φυσικού αερίου). Κατόπιν τούτων, το EWG θα δώσει θετική εισήγηση ώστε ως στο Eurogroup την Καθαρά Δευτέρα, να εγκριθεί η εκταμίευση της δόση των 5,7 δισ. ευρώ ως το τέλος Φεβρουαρίου.

Προχωρήστε γρήγορα πλειστηριασμούς και ιδιωτικοποιήσεις για να πάρετε την δόση μοιάζει προκλητικό μα είναι αλήθεια .Οι υπάκουοι πολιτικοί και η σιωπηλή αντιπολίτευση μας σέρνουν στο ταγκό της παρακμής με λόγια που δεν γίνονται πιστευτά. Μας έχουν αφήσει έρμαιο των δυναστών όπως το 146 πχ* όπως το 1204 ** έτη ορόσημα της Λατινοκρατίας στην Ελλάδα και της κατάλυσης των όποιων χαρακτηριστικών του Λαού μας. Μιμούνται τους δυτικούς αντλούν τη πραγματική εξουσία από τις προσταγές τους. Δειλοί μοιραίοι και απατηλοί στο λόγο φορούν το κοστούμι του εκσυγχρονισμού ενώ εκχωρούν και τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία της χώρας με διάφορες μορφές.

Θυμηθείτε το κ ο Σημίτη έψαχνε για στρατηγικό επενδυτή για τον ΟΤΕ τελικά τι έγινε ο Επενδυτής έγινε ο Ιδιοκτήτης του ΟΤΕ μόνο που αυτός είναι το γερμανικό Δημόσιο. Αν συγκρίνει κανείς την ωφέλεια από τη πώληση σε σύγκριση με τα κέρδη που θα είχε αντίστοιχα σαν κερδοφόρα εταιρεία του Δημοσίου δεν υπάρχει διαφορά. Το έγκλημα συντελέστηκε ο ένοχος η οι ένοχοι κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Το πρόβλημα είναι βαθύτερο για τη χώρα και έχει να κάνει με ένα σημαντικό γεγονός. Δεν υπάρχει πολιτικό κόμμα που οι προεκλογικές του εξαγγελίες να προοιωνίζουν τομή στο εκπαιδευτικό σύστημα και στους θεσμούς κοινωνικού ελέγχου των MME – δηλαδή στα «κλειδιά» ελέγχου των ενδεχομένων αφύπνισης.

Τα θέματα της οικονομίας, της παραγωγικότητας, της εξωτερικής πολιτικής, η αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής, ακόμα και η δημόσια υγεία είναι συναρτήσεις της πολιτικής που θα ασκηθεί στην εκπαίδευση και στον κοινωνικό έλεγχο των MME.

Εκεί πρέπει να συγκεντρωθεί η δύναμη όσων αντιστέκονται στην επιβολή της κατάστασης που επικρατεί. Κυβέρνηση και (αξιωματική) αντιπολίτευση έχουν συνηθίσει το μαστίγιο που χρησιμοποιούν με δεξιοτεχνία οι δανειστές. Έχουν αποδεχτεί ότι τα πράγματα δε γίνονται διαφορετικά και ότι το μόνο τους καθήκον είναι η υλοποίηση των εντολών.

Με το μαστίγιο να πίπτει ή να επικρέμεται τα κόμματα εξουσίας προσαρμόστηκαν να ζουν μέσα στις ψευδαισθήσεις τους τις οποίες με όλη την ένταση της ισχύος τους προσπαθούν να διαχύσουν στην κοινωνία. Ο κοινός παρονομαστής των κομμάτων που για λογαριασμό των δανειστών- κυβερνούν και θα κυβερνήσουν είναι: η υποταγή.

Αυτό είναι και το μήνυμα που εκπέμπουν στην κοινωνία.

Από εκεί και έπειτα οι μονομάχοι για την θέση του διαχειριστή των αποφάσεων των δανειστών, αυτοί δηλαδή που μάχονται για τις κυβερνητικές καρέκλες ζουν μέσα στις δικές τους ψευδαισθήσεις

*Η μάχη της Λευκόπετρας πραγματοποιήθηκε το 146 π.Χ. στη Λευκόπετρα της Κορίνθου. Αντίπαλοι ήταν οι Έλληνες με τους Ρωμαίους με νικητές τους δεύτερους που μετά από αυτή τη μάχη έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη την Ελλάδα. Η Κόρινθος κηρύχθηκε ager publicus (=δημόσια ρωμαϊκή γη) ώστε να αποτραπεί η ανοικοδόμησή της.

**Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορες ήταν ο Αλέξιος Δ’ , ο Αλέξιος Ε’ Μούρτζουφλος και ο Θεόδωρος Α’. Η σταυροφορία διήρκεσε μέχρι το 1204, όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε.

Φαινόταν πιθανό ότι η βυζαντινή πρωτεύουσα θα μπορούσε να αντισταθεί με επιτυχία στους Σταυροφόρους, των οποίων ο αριθμός δεν ήταν τόσο μεγάλος. Οι τελευταίοι, όμως, αποβιβάστηκαν στην ευρωπαϊκή ακτή και κατέλαβαν τον Γαλατά, έσπασαν την αλυσίδα που έκλεινε τον Κεράτιο κόλπο και εισχώρησαν σε αυτόν πυρπολώντας τα πλοία που βρίσκονταν εκεί. Ταυτόχρονα οι ιππότες επιτέθηκαν κατά της πόλης, που παρά την απεγνωσμένη αντίσταση, ιδιαίτερα από τους μισθοφόρους Βαράγγους, καταλήφθηκε τον Ιούλιο του 1204 από τους Σταυροφόρους.