Το σχολικό θρανίο θα είναι πλέον ένα μεγάλο tablet;

Κάθε  Σεπτέμβρη οι μαθητές όλων των ηλικιών επέστρεφαν στα θρανία για την αρχή του εκάστοτε σχολικού έτους. Τα παραδοσιακά ξύλινα θρανία ξύπνανε μνήμες σε όλους μας που σίγουρα θα τις θυμόμαστε για πάντα. Ομως μήπως η εποχή τους βαδίζει προς το τέλος τους ;

Αυτή τη στιγμή στη Βρετανία,επίστημονες δοκιμάζουν τη χρήση των ¨έξυπνων θρανίων¨. Τι είναι όμως τα ¨έξυπνα θρανία¨; Είναι μεγάλα tablets σε μέγεθος θρανίου με οθόνες multitouch που τα χειρίζονται πολλοί μαθητές ταυτόχρονα. Η χρήση τους δείχνει να έχει πολυ καλά αποτελέσματα στη διδασκαλία.

Σε πρόσφατη έρευνα 400 μαθητών  ηλικίας 8-10 ετών έδειξε ότι βελτίωσαν την κατανόηση και τα παιδιά συνεργάστηκαν πολύ καλύτερα μεταξύ τους.Επίσης ο δάσκαλος μπορούσε σε πραγματικό χρόνο να βλέπει την πορεία των μαθητών και να τους καθοδηγεί.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Liz Burd:

Στόχος μας ήταν να επιτύχουμε υψηλότερα επίπεδα μάθησης, όπου η γνώση αποκτάται μέσω διαμοιρασμού, επίλυσης προβλημάτων και δημιουργίας αντί για το παθητικό άκουσμα. Τα έξυπνα θρανία προέτρεπαν τους μαθητές να συνεργαστούν πιο αποδοτικά, πετυχαίνοντας καλύτερα επίπεδα συνεργασίας από τις προσεγγίσεις με τη χρήση τετραδίων.