Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά αναίρεση της απόφασης για Βαρώσια

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά αναίρεση της απόφασης για Βαρώσια

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπό την Προεδρία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ρωσίας Πρέσβη κ. Vassily Nebenzia, είχε χθες το απόγευμα, κλειστές διαβουλεύσεις για το θέμα των Βαρωσίων. Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ενημερώθηκαν από την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και Επικεφαλής της UNFICYP κα Elizabeth Spehar για τις τελευταίες εξελίξεις για τα Βαρώσια.

Μετά τις διαβουλεύσεις ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέδωσε την πιο κάτω δήλωση:

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει το καθεστώς της Αμμοχώστου όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 550 (1984) και του ψηφίσματος 789 (1992).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία σχετικά με την ανακοίνωση της Άγκυρας, στις 6 Οκτωβρίου για άνοιγμα της ακτογραμμής της Αμμοχώστου και ζητεί την ανάκληση αυτών των πράξεων και για την αποφυγή τυχόν μονομερών ενεργειών, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, περιεκτική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού, βασισμένη στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τις πλευρές στο νησί και τις Εγγυήτριες Δυνάμεις να ξεκινήσουν διάλογο εποικοδομητικά και γρήγορα, μετά την εκλογική διαδικασία στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει την υποστήριξή του προς τον Γενικό Γραμματέα και την πρόθεσή του να συγκαλέσει συνάντηση, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων ηγετών στη συνάντησή τους με τον Γενικό Γραμματέα τον Νοέμβριο του 2019.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει προσηλωμένο στο θέμα».