Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιμένει πως άλλο Κύπρος άλλο Ουκρανία

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χάρφ, επέμεινε στην τοποθέτησή της ότι οι περιπτώσεις της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της ρωσικής στην Ουκρανία είναι διαφορετικές περιπτώσεις για τις ΗΠΑ και μάλιστα μεταξύ των επιχειρημάτων που πρόβαλε ήταν ότι «δεν καταρρίπτονται αεροσκάφη πάνω από την Κύπρο.

Επανερχόμενος στο ερώτημα που είχε θέσει μία μέρα νωρίτερα, Κύπριος δημοσιογράφος, είπε ότι πολλοί πιστεύουν ότι μόνος λόγος που πολλοί πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν διαφορετικά τις δύο περιπτώσεις είναι γιατί θεωρούν την Ρωσία εχθρό τους και την Τουρκία φίλη, σύμμαχο και στρατηγικό εταίρο.

«Είναι γελοίο. Δεν είδα αεροσκάφη να καταρρίπτονται πάνω από την Κύπρο. Είναι εντελώς διαφορετικό. Στην Κύπρο υπάρχει αποστολή καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών και μία συνεχιζόμενη διαδικασία υπό την αιγίδα αυτής της αποστολής», είπε.

Η κ. Χάρφ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές ν’ αδράξουν την ευκαιρία για να επιτύχουν πραγματική και ουσιαστική πρόοδο, για μία διευθέτηση η οποία θα επανενώνει την Κύπρο ως διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

«Εχουμε διακηρύξει πως είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τα μέρη με όποιο τρόπο βρίσκουν χρήσιμο. Όμως – ξανά – είναι παντελώς διαφορετική περίπτωση», πρόσθεσε, λέγοντας ότι υπάρχουν μάχες που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία, ενώ στην Κύπρου για πολλούς λόγους η κατάσταση είναι διαφορετική και τα Ηνωμένα Εθνη ηγούνται της προσπάθειας.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η Τουρκία έχει 40.000 στρατιώτες στην Κύπρο ενώ η Ρωσία μερικές εκατοντάδες, η κ. Χάρφ επανέλαβε ότι «δεν είναι με κανένα τρόπο συγκρίσιμο», ενώ φρόντισε να διευκρινίσει σε παρέμβαση Ρώσου δημοσιογράφου ότι δεν έχει αποδεχθεί την υπόθεση του Κύπριου συναδέλφου πως η Ρωσία είναι εχθρός των ΗΠΑ.

Σε ερώτηση αν θεωρεί αυτό που συνέβη στην Κύπρο το 1974 εισβολή ή κάτι άλλο, η κ. Χαρφ είπε πως δεν θα ακολουθήσει «το μονοπάτι της ιστορίας, αλλά θα δείξει το δρόμο προς τα εμπρός».

Κληθείσα να απαντήσει αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμμερίζεται την τοποθέτηση του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, που είχε δηλώσει στη διάρκεια της ομιλίας του στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής ότι κανείς Τούρκος στρατιώτης δεν θα έπρεπε να βάλει το πόδι του στην Κύπρο χωρίς πρόσκληση της κυβέρνησης και ότι υπάρχει μόνο μία νόμιμη κυβέρνηση στο νησί, είπε:

«Δεν έχω δει τα σχόλια του αντιπροέδρου, απλά διατύπωσα την θέση μας. Και δεν είναι δουλειά μου να διαφωνώ με τον αντιπρόεδρο».